Τι επιτρέπεται να έχει το “μενού” των σχολικών κιλικείων

26-12-2016

Οδηγίες τήρησης των κανόνων υγιεινής στα σχολικά κυλικεία, απέστειλε προς τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Βόρειας Αθήνας η αρμόδια υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βόρειου Τομέα Αθηνών. 

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν και αναλυτικό κατάλογο με τα προϊόντα που επιτρέπεται να διατίθενται με την επισήμανση ότι το σχολικό κυλικείο μπορεί να γίνει εργαλείο Διατροφικής Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας αν συνεργαστούν αρμονικά ο Σύλλογος Καθηγητών ή Δασκάλων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος των Μαθητών. 

Από τα κυλικεία έχουν αποβληθεί προϊόντα που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παιδική παχυσαρκία, όπως είναι οι τσίχλες, οι καραμέλες και τα αλλαντικά. Πλέον επιτρέπεται μόνο η χρήση της βραστής γαλοπούλας, ενώ τα σάντουιτς μπορούν να εμπλουτίζονται με ελιές χωρίς κουκούτσι ή πάστα ελιάς, βραστό αυγό και λαχανικά, ενώ απαγορεύονται η μαγιονέζα και η μαργαρίνη. 

Στο «μενού» των κυλικείων, εκτός από τα φρούτα, έχουν προστεθεί και οι σαλάτες, γεγονός που σηματοδοτεί την επιβαλλόμενη στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί – δειγματοληπτικοί έλεγχοι.