Τι να κάνετε εάν έχετε ξηροφθαλμία από τον υπολογιστή

26-12-2016
Στην εποχή μας όλοι περνάμε πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή. Αυτό μπορεί να κουράσει τα μάτια μας. Να τα κάνει ξηρά. Υπάρχει όμως μια λύση που βρήκαν Ινδοί επιστήμονες και μπορεί να βοηθήσει. Ποια είναι αυτή; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
 
Οι ερευνητές έκαναν ειδικές μελέτες σε 478 ανθρώπους για τρεις μήνες. Οι εθελοντές είχαν όλοι ξηρά μάτια από την χρήση του υπολογιστή.
Οι ειδικοί τους χώρισαν σε δυο ομάδες και χορήγησαν στην πρώτη ομάδα δύο χάπια την ημέρα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και στην δεύτερη ομάδα εικονικά χάπια, τα οποία περιείχαν απλό ελαιόλαδο.
 
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Contact Lens & Anterior Eye, αυτοί που είχαν λάβει τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, σε σχέση με αυτούς που πήραν τα εικονικά χάπια με το ελαιόλαδο.
Όπως διαπίστωσαν ακόμα οι ειδικοί, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας είχαν περισσότερα καλυκοειδή κύτταρα του επιπεφυκότος στην επιφάνεια του ματιού, δηλαδή τα κύτταρα που ευθύνονται για τη λίπανση των ματιών.