Τι πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε πλαστικά τάπερ στον φούρνο μικροκυμάτων

φούρν
17-11-2017

Καθημερινά, όλοι μας ζεσταίνουμε το φαγητό μας στον φούρνο μικροκυμάτων. Πολλές φορές όχι σε ένα γυάλινο πιάτο αλλά σε ένα πλαστικό τάπερ. Αυτό όμως μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία μας όπως έδειξαν δυο νέες έρευνες.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Hypertnesion και Clinical Endocrinology and Metabolism, αυτός ο κίνδυνος αφορά τις φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά δοχεία και τις πλαστικές μεμβράνες,με τις οποίες σκεπάζουμε ή αποθηκεύουμε τις τροφές.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μία από αυτές τις ενώσεις, με τα αρχικά DEHP, ήταν πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου και έτσι οι κατασκευαστές πλαστικών την αντικατέστησαν με δύο άλλες συγγενικές ουσίες, την DINP και DIDP. Αυτές χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του πλαστικού.

Ωστόσο, όταν τα πλαστικά θερμαίνονται, αυτές οι ουσίες είναι δυνατό να περάσουν από το δοχείο/μεμβράνη προς το φαγητό που εμπεριέχεται σε αυτό και από εκεί φυσικά να φτάσει και μέσα στον οργανισμό μας όταν το τρώμε.

Έτσι, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο να βάζουμε το φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε στα μικροκύματα, πρώτα στο πιάτο που θα χρησιμοποιήσουμε και να το ζεστάνουμε στο πιάτο και όχι στο πλαστικό τάπερ.

Αυτό αφορά τόσο τα κλασικά πλαστικά δοχεία (τάπερ κλπ) όσο και τις πλαστικές μεμβράνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παλιά πλαστικά τάπερ είναι επικίνδυνα για την υγεία