Τι θα γίνει επιτέλους με τη ψυχική Υγεία;

26-12-2016

Κυκεώνας η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ψυχικής Υγείας. Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της υφυπουργού Υγείας Ζέττα Μακρή σχετικά με τους ανύπαρκτους ασθενείς που επιχορηγούσε το κράτος για να καρπώνονται οφέλη ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας και τις διαμαρτυρίες  από το δίκτυο Αργώ για «λάσπη στον ανεμιστήρα» από τις ανώνυμες καταγγελίες, υπάρχει και η διάσταση που αφορά στα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Σιώρας μέλος του ΔΣ στην ΕΥΝΑΠ γιατρός στον Ευαγγελισμό περιγράφει πως έχει η κατάσταση στο νοσοκομείο:

Ο Ευαγγελισμός, αναφέρει ο κος Σιώρας με δυναμικότητα 20 κλινών χθες νοσήλευε 51 ασθενείς! Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στο Αγία Όλγα, στο Σωτηρία, κλπ. Μετά το κλείσιμο πολλών δημόσιων ψυχιατρείων έχουν απομείνει μόνο λίγες κλίνες. Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς είναι έτοιμη ψυχιατρική κλινική δυναμικότητας 30 κλινών και δεν λειτουργεί ακόμα για άγνωστους λόγους.

Ο κος Σιώρας υποστηρίζει ότι «επίτηδες» δεν έχουν αναπτυχθεί δημόσιες κοινοτικές δομές «ξενώνες» για τη παρακολούθηση ασθενών που δεν χρειάζονται απαραιτήτως νοσηλεία σε νοσοκομείο. 

«Η λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αντί να οδηγήσει αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών σε δωρεάν δημόσιες δομές, τους στοιβάζει σε νοσηλεία με απαράδεκτες συνθήκες ή ακόμα και στο δρόμο, στο έλεος ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπέρ του επιχειρείν  στο χώρο της Υγείας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Όλο το βάρος πέφτει στις  τσέπες των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, που τρέχουν αλλόφρονες να καλύψουν ανάγκες με υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Φυσικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν αμιγώς επιστημονικοί κανόνες για την περίθαλψη ιδιαίτερα αδύναμων ανθρώπινων υπάρξεων”.  

 Ο κος Σιώρας καταλήγει : “Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο θέμα. Όμως, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν θα ανεχθούμε άλλο την εξαθλίωση του λαού μας και την νοσηλεία ανθρώπων σε συνθήκες στάβλου”.