Η τηλεόραση στο δωμάτιο παχαίνει τα παιδιά

05-06-2017

Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον πολλά παιδιά έχουν δική τους τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιο τους. Είναι όμως σωστό κάτι τέτοιο; Μήπως με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζεται μόνο το διάβασμα τους αλλά και υγεία τους; Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) στη Βρετανία μελέτησαν 12.556 παιδιά, τα οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν από 7 έως τα 11 τους χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας (IJO). Έδειξαν πως τα παιδιά που είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους στην ηλικία των 7 ετών, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι όσα παιδιά δεν είχαν δική τους τηλεόραση.

Επιπλέον, τα αγόρια με τηλεόραση στο δωμάτιό τους είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στα 11 τους χρόνια, ενώ τα κορίτσια διέτρεχαν κατά 31% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ειδικά για τα κορίτσια, όμως, το χειρότερο ήταν πως οι ώρες που έβλεπαν τηλεόραση ή DVD σχετίζονταν με ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου να γίνουν υπέρβαρες καθώς μεγάλωναν.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση ανάμεσα στην τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και στην αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά πιθανώς ευθύνεται το ότι τα παιδιά μπορεί να χάνουν ώρες από τον ύπνο τους για να βλέπουν τις αγαπημένες τους σειρές – και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία.

Είναι επίσης πιθανό τα παιδιά να τσιμπολογούν μπροστά στην τηλεόραση, ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι τους.

Πάνω απ’ όλα όμως, η απεριόριστη πρόσβαση στην TV συνήθως συνεπάγεται λιγότερη κίνηση – και η καθιστική ζωή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της συσσώρευσης περιττών κιλών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά που βλέπουν πολύ τηλεόραση τρώνε και περισσότερο
Οι πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά