Tips για καλοκαιρινά κοκτέιλ με λιγότερες θερμίδες

26-12-2016

Η έλευση του καλοκαιριού πάντα συνδυάζεται με δροσερές γεύσεις, με τα φρούτα, με το παγωτό, με τα κοκτέιλ και φυσικά με τις καλοκαιρινές βραδιές, τις διακοπές και την παρέα. Τα  κοκτέιλ αποτελούν συνήθεια πολλών που δύσκολα συμβιβάζονται με αλκοολούχα ποτά με λιγότερες θερμίδες όπως η μπύρα ή το κρασί.

Η αλήθεια είναι όμως πως πολλά καλοκαιρινά ποτά περιέχουν εντυπωσιακές ποσότητες θερμίδων, για παράδειγμα μία μαργαρίτα περιέχει πολύ ζάχαρη και μπορεί να αγγίξει τις 400 θερμίδες, όπως 400 θερμίδες περιέχει και το amaretto sour, ενώ μία pina colada φτάνει τις 600 θερμίδες. Ενδεικτικά αξίζει να πούμε πως μία μεγάλη μπάλα παγωτό περιέχει περίπου 300 θερμίδες.

Ποια είναι όμως τα συστατικά ενός κοκτέιλ που μας παχαίνουν; Τα περισσότερα κοκτέιλ περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, σιροπιού, συμπυκνωμένων χυμών και γλυκών λικέρ. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και κάθε γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, κατατάσσοντας το στη δεύτερη θέση των πιο θερμιδογόνων συστατικών μετά το λίπος (αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο).

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τα αγαπημένα σας κοκτέιλ χωρίς ενοχές:

1. Επιλέξτε το κατάλληλο αναψυκτικό

Αρκετές φορές αλκοόλ όπως η vodka, το ρούμι και το τζιν αναμιγνύονται με ανθρακούχα αναψυκτικά όπως το tonic που περιέχουν μέχρι και 100 θερμίδες ανά ποτήρι, διπλασιάζοντας έτσι την ενεργειακή απόδοση του ποτού. Προτιμείστε να αναμείξετε το ποτό σας με light αναψυκτικά τύπου κόλα ή απλό ανθρακούχο νερό.

2. On the rocks

Μειώστε τις περιττές θερμίδες προτιμώντας ένα σκέτο ποτό  με πάγο, χωρίς επιπλέον χυμούς και ζάχαρη.

3. Vodka σε γεύσεις

Εάν σας αρέσει η vodka μπορείτε να παραλείψετε τα πρόσθετα συστατικά και να επιλέξετε κάποια vodka με γεύση η οποία είναι ιδιαίτερη από μόνη της και απαλλαγμένη περιττών θερμίδων.

4. Πείτε όχι στη ζάχαρη

Όπως ήδη αναφέραμε παγωμένα ποτά όπως η μαργαρίτα και το daiquiri είναι θερμιδικές βόμβες λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Επιλέξτε τεκίλα, με χυμό lime και πάγο για μία πιο συγκρατημένη αλλά εξίσου γευστική εκδοχή των κλασσικών αυτών καλοκαιρινών κοκτέιλ.

5. Ποτό από μηχανή; Ευχαριστώ δεν θα πάρω

Παρότι στα περισσότερα μπαρ τα αλκοολούχα ποτά παρασκευάζονται την ίδια ώρα από τους bartenders, σε ορισμένα μέρη μπορεί να βρείτε έτοιμες εκδοχές των μαργαρίτα και daiquiri τα οποία αναδεύονται σε ειδικές μηχανές. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς όχι μόνο τα συντηρητικά που μπορεί να περιέχουν τα ποτά αυτά, αλλά και την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη για να καλυφθεί η γεύση που θα είχε σε άλλη περίπτωση ένα «φρέσκο» κοκτέιλ.  

6. Η ποιότητα παίζει ρόλο

Προτιμείστε μπαρ τα οποία χρησιμοποιούν χυμούς φρέσκων φρούτων σαν βάση για τα κοκτέιλ τους, καθώς οι έτοιμοι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων οφείλουν την γεύση τους στην ζάχαρη την οποία περιέχουν.

7. Αραιώστε το ποτό σας

Μία εξαιρετική ιδέα, ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να πιείτε παραπάνω από ένα ποτά, είναι να προσθέσετε αρκετό πάγο ή ανθρακούχο νερό αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του ποτού και μειώνοντας παράλληλα την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ.

8. Ελέγξτε την ποσότητα

Εάν δεν μπορείτε να στερηθείτε την γεύση του αγαπημένου σας κοκτέιλ, πριν φύγετε από το σπίτι αποφασίστε πόσα ποτά θα πιείτε και καταναλώστε τα αργά μέσα στο βράδυ. Για να το πετύχετε αυτό έχετε όλο το βράδυ δίπλα σας ένα ποτήρι νερό.

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com