“Το 5ευρω”: ένα χαράτσι που έρχεται από παλιά..

26-12-2016

Το χαράτσι των 5ευρω αποτέλεσε αιτία πολέμου ανάμεσα στους συγκυβερνώντες, οι οποίοι φαίνεται πως διαθέτουν ελλειμματική μνήμη, αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο “ιστορικό” του συγκεκριμένου μέτρου.

“Το συγκεκριμένο χαράτσι επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1991, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη ήταν ύψους 1000 δραχμών και ονοματίστηκε «εξέταστρο εξωτερικών ιατρείων» χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Το 2003 η κυβέρνηση Σημίτη το μετέτρεψε σε 3 ευρώ, χωρίς και πάλι να εφαρμοστεί. Το 2010 το ξέθαψε ο Α. Λοβέρδος και το ανέβασε στα 5 ευρώ, αποδυόμενος σε υστερική προσπάθεια εφαρμογής του εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των νοσοκομειακών γιατρών και της κοινωνίας”.

Τώρα ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, προσπαθεί να το επιβάλλει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με το σουρεαλιστικό επιχείρημα πως αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους, ενώ είναι γνωστό ότι το πληρώνουν και οι ίδιοι οι ανασφάλιστοι!

Οι πολίτες έχουν πληρώσει για το σύστημα υγείας μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της φορολογίας τους επισημαίνει ο κος Βαρνάβας και δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν για τρίτη φορά το ίδιο πράγμα. 

Τέλος ο κος Βαρνάβας καλεί τη μεν κυβέρνηση να αποσύρει το 5ευρω με τον ίδιο τρόπο που το εφάρμοσε, δηλαδή με μιαν απλή υπουργική απόφαση, τους δε πολίτες “να αρνούνται να πληρώνουν για αγαθά τα οποία έχουν ήδη πληρώσει και τα οποία το κράτος οφείλει να τους παρέχει δωρεάν”.