Το 70% των καπνιστών δεν επηρεάζεται από τις απαγορεύσεις του υπουργείου Υγείας

26-12-2016

Από ευχαρίστηση, ψυχολογική ανάγκη ή και από συνήθεια καπνίζουν οι Έλληνες καπνιστές. Παραδέχονται ότι άρχισαν το κάπνισμα «παρασυρμένοι από φίλους», «για να είμαι στη μόδα» ή τυχαία. Λένε ότι θα το «έκοβαν» λόγω ασθένειας, μετά από ιατρική σύσταση αλλά κυρίως επειδή «θα ήταν δική μου εσωτερική απόφαση». 

Πρόκειται για ορισμένα από τα ευρήματα μεγάλης έρευνας με θέμα το προφίλ των Ελλήνων καπνιστών που διεξήγαγε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ που δραστηριοποιείται στην πρόληψη του καρκίνου. 

Τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα  την  Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα. 

Η έρευνα απευθύνονταν σε καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές και των δύο φύλων και τα ευρήματα της η ΑΚΟΣ προτίθεται να τα αξιοποιήσει για να ενδυναμώσει με συγκεκριμένες δράσεις την Πανελλαδική εκστρατεία της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα», με στόχο την ανάδειξη της πρόληψης στην υπόθεση καρκίνος. 

Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη: «  Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι  η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αγώνα κατά του  καπνίσματος. Στόχος μας λοιπόν η αλλαγή της στάσης των πολιτών μέσα από την ενημέρωση, με στόχο η απλή είδηση ότι το τσιγάρο υπονομεύει ανεπανόρθωτα την υγεία μας και την υγεία των γύρω μας,  να γίνει συνείδηση. Όπως και πάλι προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η ΑΚΟΣ, τα κατασταλτικά μέτρα της Πολιτείας και τα μέτρα απαγόρευσης δεν επηρέασαν το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ποσοστό συντριπτικά υψηλό. Επιπρόσθετα πρέπει να αποδομήσουμε ένα από τα βασικά επιχειρήματα των καπνιστών ότι το τσιγάρο τους βοηθά να διαχειρίζονται το άγχος τους». 

 

Τα ευρήματα της έρευνας

 Από τα 1618 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, που διενεργήθηκε διαδικτυακά  με αστάθμητο τυχαίο δείγμα και  τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το 40,11% ήταν καπνιστές, το 38,26% μη καπνιστές και το 21,63% πρώην καπνιστές. 

Και στις τρεις κατηγορίες το ποσοστό των ανδρών κυμαίνεται από 30% έως 36%  και των γυναικών από 53 έως 59%. Υπάρχει ένα ποσοστό που δεν δηλώνει  φύλο ενώ το 12% δεν δηλώνει ηλικία. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν άτομα ηλικίας 25 έως 65 ετών.

 Στο ερώτημα για το λόγο που άρχισαν να καπνίζουν,  άνδρες (57%) και γυναίκες  (28,6%) προτάσσουν το επιχείρημα ότι παρασύρθηκαν από το φιλικό τους περιβάλλον. Αν σε αυτό το ποσοστό συνυπολογίσουμε και όσους από τους ερωτηθέντες (άνδρες 17% και γυναίκες 16,1%)  απάντησαν ότι άρχισαν να καπνίζουν λόγω μόδας αντιλαμβανόμαστε τον καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνθήκης που όχι μόνο νομιμοποιεί αλλά και ενθαρρύνει –πολύ περισσότερο παλαιότερα- την καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος.  Στην ίδια ερώτηση ως πιθανοί λόγοι έναρξης του καπνίσματος αναφέρονται οι συναισθηματικοί,  σε υψηλό ποσοστό από τις γυναίκες (23,7%)  ενώ οι άνδρες συγκεντρώνουν μόλις έναν 7,5%.  Ένα ποσοστό 33,5%  στις γυναίκες-20% αντίστοιχα στους άνδρες- δηλώνει ότι άρχισε το κάπνισμα τυχαία. Όποια όμως και να είναι η συνθήκη κάτω από την οποία αρχίζει το κάπνισμα, μοιραία καταλήγει σε εθισμό. 

 Οι καπνιστές οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν συστηματικοί καπνιστές δηλ. κατανάλωναν από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και πάνω, σε ποσοστό περίπου 90%, γεγονός που καταδεικνύει επιπρόσθετα τον εθισμό τους. Και ένας από τους βασικούς τροφοδότες του εθισμού είναι το στρες.

 Ως σημαντικότερο κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος οι ερωτηθέντες αναφέρουν την εσωτερική απόφαση, οι γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (50,4%) απ’ ότι οι άνδρες (25,5%).  Σημαντικό ποσοστό των ανδρών που ερωτήθηκαν θα διέκοπταν το κάπνισμα λόγω ασθένειας (35,5%) ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής (27%)  με τις γυναίκες να συγκεντρώνουν αντίστοιχα (27,5%  και 13,9%) 

 Οι γυναίκες θεωρούν ότι είναι θέμα εσωτερικής απόφασης το να το διακόψουν το κάπνισμα ενώ οι άνδρες επιλέγουν ως λόγο διακοπής την ασθένεια ή την ιατρική συμβουλή. Για να διαπιστώσουμε αν όντως αυτό συμβαίνει,  συσχετίσαμε τα ευρήματα αυτής της ερώτησης με τις απαντήσεις από την επόμενη ερώτηση και τα συμπεράσματα ήταν καταλυτικά.

Αναφορικά με το κίνητρο που ώθησε τελικά τους συμμετέχοντες στην έρευνα να διακόψουν το κάπνισμα, οι πρώην καπνιστές αναφέρουν σε συντριπτικό ποσοστό την ιατρική συμβουλή (45,7%) ενώ μόνο ένα 11,4% των ερωτηθέντων διέκοψε το κάπνισμα από εσωτερική απόφαση που έλαβε.

 Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας 1/3 των καπνιστών δεν έκανε ποτέ προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, 4 στους 10 έκαναν μία έως δύο προσπάθειες ενώ πάνω από 3 προσπάθειες έκανε το 15,5% των γυναικών της έρευνας και το 19,5% των ανδρών. 

 Ανεκτική στάση απέναντι στους καπνιστές και τη βλαβερή τους συνήθεια έχει το 41,8% όσων δεν καπνίζουν και το 58% των πρώην καπνιστών.

 Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι εξαρτημένοι καπνιστές απολαμβάνουν της κοινωνικής ανοχής, αν και με την επιλογή τους βλάπτουν τους γύρω τους. Οι μη καπνιστές είναι στην πλειοψηφία τους ανεκτικοί με τους καπνιστές, ίσως επειδή γαλουχήθηκαν με την αντίληψη ότι το κάπνισμα είναι κάτι αυτονόητο.

 Οι μη καπνιστές αναφέρουν ως λόγους που δεν άρχισαν το κάπνισμα, ότι τους ενδιαφέρει η υγεία τους (40%) ενώ αναφέρουν ακόμη  την απωθητική μυρωδιά (35,2%) , τις συμβουλές σχολείου και γονέων (16%) και την ενασχόληση με τον αθλητισμό (10%). 

 Ως κύρια πηγή ενημέρωσης άνω του 50% των συμμετεχόντων αναφέρουν το διαδίκτυο, με τις νεαρές ηλικίες να πρωταγωνιστούν. Θυμίζουμε ότι η έρευνα διενεργήθηκε μέσω του διαδικτύου. Παρόλα αυτά η τηλεόραση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενημέρωσης (30%)

Τέλος, το 70% των καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν επηρεάστηκαν από τις απαγορεύσεις του υπουργείου Υγείας παρότι δόθηκε τόσο μεγάλη βαρύτητα σε αυτές, αποδεικνύοντας το έλλειμμα στρατηγικής και δυναμικής των συγκεκριμένων μέτρων.