Το junk food είναι εθιστικό

26-12-2016
Λίγοι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν το junk food ή το λεγόμενο γρήγορο φαγητό. Οι περισσότεροι λατρεύουμε τα σουβλάκια, τα burgers και την πίτσα και με την πρώτη ευκαιρία φροντίζουμε να έχουμε πρόχειρο ένα σακουλάκι με πατατάκια. Ίσως όμως θα έπρεπε να τα κάνουμε όλα αυτά με μέτρο γιατί έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει τώρα πως το junk food είναι εθιστικό.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Montreal στον Καναδά έκαναν πειράματα σε ποντίκια. Τάισαν τρεις ομάδες ποντικιών με «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά και με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.
Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου: διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ίσες ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Στη δεύτερη ομάδα έδωσαν μονοακόρεστα λιπαρά, από τα οποία το 50% των θερμίδων προερχόταν από ελαιόλαδο. Στην τρίτη ομάδα χορήγησαν κορεσμένα λιπαρά, με το 50% των θερμίδων να προέρχεται από φοινικέλαιο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, έδειξαν πως συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με την έρευνα, τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ενισχύουν τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής, όπως ένας εξαρτημένος αναζητά την αύξηση της δόσης του με την πάροδο του χρόνου.
 
Μετά από 8 εβδομάδες, το βάρος των ποντικιών σε όλες τις ομάδες ήταν ίδιο, όμως τεστ συμπεριφοράς αποκάλυψαν κάτι διαφορετικό. Η λειτουργία της ντοπαμίνης, που είναι υπεύθυνη για το σύστημα κινητοποίησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλο, είχε αμβλυνθεί στην ομάδα που είχε φάει πολλά κορεσμένα λιπαρά.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Cecile Hryhorczuk «υποθέτουμε ότι αυτό οδηγεί τον εγκέφαλο να προσπαθεί να αντισταθμίσει ενισχύοντας τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πάνω κάτω στα εξαρτημένα άτομα, που με τον καιρό θέλουν να αυξάνουν τη δόση τους για να έχουν την ίδια ικανοποίηση» και προσέθεσε πως «επομένως, ένα άτομο που καταναλώνει πολλά κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να αντισταθμίζει τη μειωμένη εμπειρία ανταμοιβής, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα, για να αποκομίσει το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης και ανταμοιβής».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: