Το καυτό αφρόλουτρο είναι επικίνδυνο για την καρδιά

26-12-2016
Μπορεί να μας χαλαρώνει, να είναι ευχάριστο… το καυτό αφρόλουτρο όμως όταν έξω κάνει κρύο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ανακοπή καρδιάς. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.
Οι ι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 11.000 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, οι οποίες καταγράφηκαν στην Οσάκα μεταξύ 2005 και 2007. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Resuscitation», έδειξαν πως πριν από την ανακοπή, το 22% των ασθενών κοιμούνταν, το 9% είχαν κάνει αφρόλουτρο, το 3% εργάζονταν και το 0,5% γυμνάζονταν. Άρα, από όλες τις δραστηριότητες, αυτή που φαίνεται να οδήγησε τους ασθενείς στην καρδιακή ανακοπή ήταν το καυτό αφρόλουτρο. Η λιγότερο επικίνδυνη δραστηριότητα ήταν η γυμναστική, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο δρ. Τσίκα Νισιγιάμα και οι συνεργάτες εξηγούν πως διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος έχει να κάνει με την περιβαλλοντική θερμοκρασία, με τις συντριπτικά περισσότερες ανακοπές να έχουν σημειωθεί τους χειμερινούς μήνες της περιόδου 2005-2007.
Οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν μπορέσει να εξακριβώσουν πως σχετίζονται το καυτό αφρόλουτρο και ο χειμώνας. Πιστεύουν πάντως πως όταν μπαίνει κανείς σε καυτό νερό ενώ έξω κάνει κρύο, προκαλεί απότομη ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που πιέζει την καρδιά.