Το μυστικό για απώλεια βάρους κρύβεται στην οργάνωση της κουζίνας

26-12-2016

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, πολλές συμβουλές και πολλοί συνδυασμοί που μπορεί κανείς να ακολουθήσει για απώλεια βάρους. Αυτή τη φορά ξεκινήστε αλλιώς! Σταματήστε να μετράτε θερμίδες, μην αγχωθείτε για τους υδατάνθρακες και δοκιμάστε να οργανώσετε την κουζίνα σας. Ίσως η οργάνωση είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσει κανείς να πειθαρχήσει σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Αντί λοιπόν να πάρετε δραστικά μέτρα κόβοντας μαχαίρι τροφές που αγαπάτε, την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας βάλτε τάξη στην κουζίνα σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

1. Αγοράστε ένα μεγάλο μπολ και γεμίστε το με φρούτα. Τοποθετείστε τη φρουτιέρα σε ένα εμφανές σημείο στο σπίτι και έτσι όταν πεινάσετε το μάτι και στη συνέχεια το μυαλό σας θα πάει αμέσως προς την ώριμη μπανάνα αντί για τη σοκολάτα που έχετε ξεχάσει στο ψυγείο. 

2. Κρύψτε τους πειρασμούς, ό,τι δηλαδή μπορεί να σας κάνει να χάσετε το μέτρο. Για παράδειγμα εάν είστε επιρρεπής με τα γλυκά τοποθετείστε τα στο ψηλότερο ράφι ή στο πίσω μέρος του ψυγείου. Εάν πάλι είστε διατεθειμένος να «κυνηγήσετε» το αγαπημένο σας φαγητό ακόμα και στα πιο δύσβατα μέρη του σπιτιού τότε απλά μην τo αγοράσετε. Άλλη λύση είναι να συμβιβαστείτε με μικρές ποσότητες μίας πιο λάιτ εκδοχής, όπως για παράδειγμα ισχύει στην περίπτωση της μαύρης σοκολάτας.

3. Χρησιμοποιείστε μικρότερα πιάτα και στενόμακρα ποτήρια. Εάν κανείς συγκρίνει αυτό που ονομάζουμε σήμερα «μερίδα» με αυτό που αναγνώριζαν οι γονείς μας σαν μερίδα 50 χρόνια πριν, θα εκπλαγούμε όταν συνειδητοποιήσουμε πως οι σημερινές φυσιολογικές ποσότητες είναι υπερδιπλάσιες. Επιπλέον η μόδα της διακόσμησης συχνά επιβάλει μεγάλα πιάτα και ποτήρια τα οποία φυσικά σπεύδουμε να γεμίσουμε. Αντισταθείτε στο ρεύμα της εποχής και χρησιμοποιήστε το πιάτο της σαλάτας για το κυρίως σας γεύμα, καθώς είναι πιθανό πως θα πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που πραγματικά ορίζεται σαν μερίδα. 

4. Αγοράστε μεζούρες και αρχίστε να μετράτε. Πόσα φλυτζάνια ρύζι βάζετε στο πιάτο σας; Μήπως είναι πολλά; Η’ μήπως τελικά ένα φλιτζάνι μαρούλι δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες σας σε βιταμίνες;

5. Κολλήστε στην πόρτα του ψυγείου όχι την δίαιτά σας αλλά μία εικόνα με το πως πρέπει να μοιάζει το πιάτο σας. Το μισό πρέπει να γεμίζει με σαλάτα, το ¼ με πρωτεΐνη και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακες. Συνοδεύετε με νερό. Ενδεικτικά βρείτε μία εικόνα εδώ. Έτσι κάθε φορά που θα πάτε να γεμίσετε το πιάτο σας με μακαρόνια δεν θα ξεχνάτε να συμπληρώσετε με σαλάτα.

6. Δημιουργείστε ένα σημείο στο οποίο θα γράφετε τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Έτσι θα θυμάστε πάντα να σημειώνετε όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε για να ακολουθείτε τη διατροφή σας και δεν θα καταφεύγετε σε λύσεις ανάγκης, οι οποίες δεν είναι πάντα και οι πιο υγιεινές. 

7. Τακτοποιείστε την κουζίνα σας. Μία κουζίνα στην οποία επικρατεί αταξία και είναι δύσκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις, Χρησιμοποιείστε τάπερ και βάζα για να τακτοποιείτε τα προϊόντα και να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ό,τι θελήσετε.

8. Βρείτε το σημείο στην κουζίνα ή το καθιστικό που σας βολεύει για να κάθεστε και να απολαμβάνετε το φαγητό σας. Αποφεύγετε να τρώτε όρθιοι γιατί στην ουσία τρώτε στο πόδι και δεν συνειδητοποιείτε τι τρώτε.

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com