Το “όραμα” των κομμάτων για την Υγεία

26-12-2016

Μία «ανάσα» από τις εκλογές της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου και το Healthview παρουσιάζει στους ψηφοφόρους τις θέσεις των κομμάτων για την Υγεία. Πιο αναλυτικά: 

ΣΥΡΙΖΑ 

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μεταξύ άλλων δεσμεύεται για: 

Καθολική  πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους τους πολίτες, ανασφάλιστους , μετανάστες και πρόσφυγες. Κανένας πολίτης χωρίς πρόσβαση στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με κάρτα υγείας και ασφαλιστική κάλυψη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων. 

Πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με  αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονικές ομάδες υγείας  που έχουν συγκριμένο πληθυσμό ευθύνης , αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη  με το Σύστημα Υγείας , συντονίζουν τη συνολική  υγειονομική του  φροντίδα και διαχειρίζονται τα  προβλήματα υγείας. 

ΝΔ 

Στο χώρο της Υγείας, συνεχίζει τις αλλαγές που μεταφέρουν το βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Βελτιώνει έτσι τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και εξορθολογίζουμε τις δημόσιες δαπάνες. 

Η ΝΔ προβάλλει τις δράσεις που υλοποιήθηκαν (Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, μείωση κατά €3,3 δις της φαρμακευτικής δαπάνης,  πλήρης νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη για ανασφάλιστους) και δεσμεύεται για ολοκλήρωση των δράσεων που υλοποιούνται, όπως στελέχωση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Health Voucher και για την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους. Επίσης, κατάργηση του βιβλιαρίου ασθενείας και δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασφαλισμένου, στελέχωση και λειτουργία όλων των ανεπτυγμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. 

ΠΑΣΟΚ 

Μέσα από δέκα άξονες δράσης το ΠΑΣΟΚ καταθέτει το στρατηγικό σχέδιο του για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες και την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι. Μεταξύ άλλων, προτείνει:

Διαμόρφωση εθνικής πολιτικής υγείας διακομματικής στήριξης. Σχεδιασμός των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών – βέλτιστη κατανομή πόρων – ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για κάθε Έλληνα πολίτη (με βάση και τους στόχους της ΕΕ για το 2020) είναι το τρίπτυχο για τη νέα Δημόσια Υγεία. Δημόσια χρηματοδότηση, ενίσχυση της δημόσιας παροχής, συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής, με κανόνες για όλους. 

Ολοκλήρωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παροχή υπηρεσιών από τον οικογενειακό γιατρό στα 350 Κέντρα Υγείας και σε κάθε δήμο της χώρας. 

Πλήρες πακέτο υπηρεσιών σε άνεργους και ανασφάλιστους για την εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 

Φροντίδα Υγείας για όλους σε Εθνικό Επίπεδο, επιδιώκει το ΠΟΤΑΜΙ και συγκεκριμένα προτείνει σύστημα υγείας προσβάσιμο από όλους, διαφανές, αποτελεσματικό σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η χώρα μέσα από τον υγειονομικό της Χάρτη προσδιορίζει τις Υγειονομικές της ανάγκες και κατανέμει τις δυνάμεις της (Πόρους-Κεφάλαιο) για να τις καλύψει. Μια ουσιαστική ανάγκη που ακόμα δεν έχει τελεσφορήσει είναι η σύνταξη ενός επιστημονικά άρτιου υγειονομικού χάρτη που να αποδίδει ανάγλυφα τις υγειονομικές ανάγκες τις χώρας. 

Επίσης προωθεί, την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού απο δίκτυο οικογενειακών γιατρών με την αξιοποίηση των δημοσίων και των ιδιωτικών δομών την αναβάθμιση του ΠΕΔΥ και την ένταξη ιδιωτών επαγγελματιών υγείας στο σύστημα της ΔΩΡΕΑΝ ΠΦΥ. 

ΚΚΕ 

Αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, και χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, επιδιώκει το ΚΚΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, προτείνει μεταξύ άλλων, Κρατικά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, πλήρη στελέχωση σε αριθμό γιατρών όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικών, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις. Επίσης, ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.