Το πράσινο χαρίζει μακροζωία στις γυναίκες

26-12-2016

Ποιος δεν θέλει να ζει κοντά στη φύσυ… με πολύ πράσινο και καθαρό αέρα. Φαίνεται λοιπόν τώρα, όπως βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες, πως οι γυναίκες που ζουν κοντά σε πράσινο ζουν περισσότερα χρόνια.

Ερευνητές από το Τμήμα επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 108.600 γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 2000-2008.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives, έδειξαν πως κατά μέσο όρο οι γυναίκες που ζούσαν σε περιβάλλον με πλούσια βλάστηση είχαν 12% μικρότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσες ζούσαν στις περιοχές με το λιγότερο πράσινο.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν το περισσότερο πράσινο πέριξ της κατοικίας τους είχαν 34% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις. Επίσης, οι εκείνες που διάθεταν αυλή με λαχανικά είχαν 13% μικρότερο ποσοστό θανάτου από καρκίνο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διάφοροι παράγοντες συντελούν στη θετική σχέση μεταξύ πρασίνου και μειωμένης θνησιμότητας. Η καλύτερη ψυχική υγεία και κυρίως η μείωση της κατάθλιψης εκτιμάται ότι εξηγεί περίπου το 30% της ωφέλειας από τη ζωή κοντά στην φύση.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για κοινωνικές σχέσεις, σωματική άσκηση και για άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς και η μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, παίζουν επίσης ευεργετικό ρόλο στην περίπτωση των περιοχών με πολύ πράσινο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως ένας περίπατος στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία