Το υπερβολικό βάρος “κλέβει” χρόνια

26-12-2016

Το βάρος βλάπτει την υγεία. Αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό αλλά επιστήμονες λένε πλέον ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι πεθαίνουν 1 χρόνο νωρίτερα ενώ αυτοί που είναι στα όρια της παχυσαρκίας μπορεί να πεθάνουν έως και 3 χρόνια νωρίτερα του αναμενομένου.

Οι ιατροί προειδοποιούν ότι το να είσαι υπέρβαρος οδηγεί σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακά, εγκεφαλικά και καρκίνο ενώ προηγουμένως έρευνες είχαν φέρει στο φως το γεγονός ότι τα υπερβολικά παραπανίσια κιλά «κλέβουν» χρόνια απ’ τη ζωή μας.

Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν στοιχεία 4 εκατομμυρίων ατόμων σε 32 χώρες δημοσιευμένα από το 1970 ως σήμερα. Συνέκριναν τον κίνδυνο θανάτου με τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ body mass index), μια μονάδα μέτρισεις λίπους, που υπολογίζεται από το ύψος και το βάρος.

Όρισαν ένα ΒΜΙ από 18,5 μέχρι 25 ως κανονικό, 25-30 ως υπέρβαρο, 30-35 ως παχύσαρκο και 40 και πάνω ως υπερβολικά παχύσαρκο. Ένα άτομο για παράδειγμα, το οποίο έχει ύψος 1.60 θεωρείται παχύσαρκο στα 80 κιλά.

Οι υπέρβαροι άνθρωπο χάνουν κατά μέσο όρο ένα χρόνο από τη ζωή τους και αυτοί που είναι παχύσαρκοι 3, αναφέρει ο Ρίτσαρντ Ρέτο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας παλαιότερης έρευνας, οι υπερβολικά παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν ακόμα και 8 χρόνια νωρίτερα.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι το να είσαι παχύσαρκος είναι 3 φορές πιο επικίνδυνο στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 15% των γυναικών και 10% των ανδρών παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι. Συνολικά 1 δις άνθρωποι είναι υπέρβαροι, ενώ οι παχύσαρκοι αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια. Το υπερβολικό βάρος είναι πλέον η δεύτερη αιτία πρόωρου θανάτου στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη μετά το κάπνισμα.