Τριπλάσιαστηκε ο αριθμός των αστέγων στο Δαφνί

26-12-2016

Σε κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης οδηγεί η έλλειψη σχεδίου, σύμφωνα με εκπροσώπους  των Σωματείων Εργαζομένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πέτρας Ολύμπου και Κέρκυρας μετά από σύσκεψη με θέμα «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;».Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), Θανάσης Βαξεβάνης, το κλείσιμο των ψυχιατρείων αποτελεί μια δημοσιονομική προσαρμογή με βάση τις επιταγές της τρόικας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΨΝΘ είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Νίκος Παναγούλης, ανέφερε ότι στο Δαφνί τα τελευταία χρόνια σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων που εισήχθησαν. Και πρόσθεσε: «Σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν 20.000 άστεγοι, το 70-80% των οποίων αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα. Το 2015 θα γίνει το ολοκαύτωμα για τους ψυχικά ασθενείς. Οι 2.800 εργαζόμενοι στα τρία εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας υπερασπίζονται ό,τι έχει απομείνει στο χώρο της ψυχικής υγείας». 

Αναφερόμενος στην τύχη των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, το οποίο έκλεισε το 2004, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Στέργιος Καστόρης, υποστήριξε ότι οι μισοί από τους ασθενείς που ήταν από την περιοχή μπήκανε σε ξενώνες και οικοτροφεία της Κατερίνης, ενώ οι άλλοι μισοί πήγαν στον τόπο καταγωγής τους, όπου επειδή δεν υπήρχαν δομές αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. «Στην Κατερίνη έχουμε 17 δομές και ο όγκος ασθενών που δεχόμαστε είναι μεγάλος, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό και υποχρηματοδοτούμαστε. Θα οδηγηθούν οι ψυχικά ασθενείς κάτω από τις γέφυρες και σε πάρκα» τόνισε.