Τρίπλες και φάουλ στην Αριστοτέλους

12-09-2019

Ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να είναι ο πιο νέος και ο πιο ωραίος υπουργός υγείας που πέρασε ποτέ το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους. Ευγενικός, με τρόπους και καλή ανατροφή. Θα στοιχημάτιζα ότι έχει πάρει το “μπακαλορεά” στα γαλλικά, και εάν δεν έχει δίπλωμα πιάνου, πολύ πιθανόν να ξέρει να παίζει, τουλάχιστον ένα έργο αυξημένης δυσκολίας, συνθέτη του 20ου αιώνα. Καλοντυμένος, ψηλός και ευθυτενής, ο μοναδικός υπουργός υγείας που έχω δει, να αποχαιρετά δια χειραψίας όλους τους δημοσιογράφους κατά την έξοδο τους, από την αίθουσα τύπου του υπουργείου. Δέχθηκε μάλιστα με γαλατική ευγένεια, που έχουν μόνο οι γνήσιοι μπον βιβάν (και όχι μπον βιβέρ που είναι λάθος), να βγάλει και «σέλφι» με συναδέλφους στα σκαλάκια του υπουργείου. Θα τολμούσα να πω, ότι όλα σήμερα στη συνέντευξη τύπου, κύλησαν όχι απλώς ιδανικά, αλλά ειδυλλιακά.

Φευ όμως, στις συνεντεύξεις τύπου, γίνονται και ερωτήσεις, και θα πρέπει να δίνονται και απαντήσεις. Όχι φυσικά επί παντός του επιστητού, αλλά επί των θεμάτων που θέτει ο εκάστοτε υπουργός.  Ήταν πολλά, και τραγικά, τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας. Νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό, χωρίς προσωπικό, χωρίς ελέγχους, χωρίς διαφάνεια και οργάνωση, χωρίς ασθενοφόρα, και με τις ΤΟΜΥ να εξυπηρετούν λίγους, παρά τους πόρους και τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ που διατέθηκαν για αυτές.

Όταν όμως ο υπουργός Υγείας, καλεί τους δημοσιογράφους για να ενημερώσει, όπως ο ίδιος είπε, τον ελληνικό λαό για τη θλιβερή εικόνα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, και δεν έχει να ανακοινώσει τίποτε, για το πως θα διορθώσει τα κακώς κείμενα, τότε δύο σενάρια είναι πιθανά. Ή εξεπλάγη με την κατάσταση που παρέλαβε, και δυο μήνες τώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ, ή δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένος, να σηκώσει τα μανίκια και να ξεκινήσει τη δουλειά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ισχύει τίποτε από τα δύο, και απλώς ο κος Κικίλιας που ακόμη και εάν δε ξέρει πιάνο, ξέρει σίγουρα καλό μπάσκετ, εξαντλεί την περίοδο χάριτος, που συνήθως απολαμβάνουν οι νέες κυβερνήσεις κάνοντας τις τελευταίες τρίπλες. Από εδώ και στο εξής όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Και αυτό, ο νέος υπουργός Υγείας, θα πρέπει να το γνωρίζει, εάν, εκτός από ευειδής είναι και ευφυής.