Βασίλης Κικίλιας: Το νέο ΕΣΥ και η επόμενη μέρα – Τι αλλάζει σε νοσοκομεία και φάρμακο

02-06-2021

Στο νέο ΕΣΥ με τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο συνέδριο «Το σύστημα Υγείας στην Covid-19 και στη μετά Covid-19 εποχή», παρουσίασε τις αλλαγές που προωθούνται στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ειδική αναφορά έκανε στη ψηφιακή τεχνολογία, τα φάρμακα νέας τεχνολογίας και στην πρόσβαση των πολιτών στις παροχές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νέος Υγειονομικός χάρτης περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Δηλαδή τις ανάγκες που υπάρχουν στα αστικά κέντρα και στην Περιφέρεια μεταξύ των μονάδων του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών Νοσοκομείων και των ιδιωτικών Κλινικών. Και της συνεργασίας που μπορεί να συναφθεί μέσω του Κράτους και του ΕΟΠΥΥ με όλες αυτές τις δυνάμεις. Ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς», εξήγησε.

Αναφορικά με την φαρμακοβιομηχανία ο υπουργός ανέφερε:

«Παραδώσαμε το clawback to 2014 στα 230-240 εκ. ευρώ και το παραλάβαμε πάνω από 750. Οι προβλέψεις ήταν να φτάσει πάνω από 1 δις φέτος. Όμως φέτος θα είναι η χρονιά η οποία θα μειωθεί το clawback στη χώρα. Μετά από 5 χρόνια αλματώδους αύξησης». Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι δύο Επιτροπές, η HDA και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα γίνουν Οργανισμοί.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στο Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο έχει να κάνει με το προσυμβατικό, προγεννητικό, προσυμπτωματικό έλεγχο, screening, σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους πολίτες.

«Ψηφιοποιημένα και με sms το οποίο θα έρχεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα ανάλογα τις ανάγκες τις οποίες έχουν. Για μαστογραφίες στις γυναίκες, για PSA στους άνδρες, για τρίπλεξ καρδιάς σε όλους», τόνισε. Θα γίνονται προληπτικές «εξετάσεις οριζόντια, κοστολογημένα, 1 δις τα επόμενα πέντε χρόνια, με εξασφαλισμένους πόρους».

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συστήματα διασύνδεσης, δίκτυα στην Πρωτοβάθμια που ενώνουν τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα αγροτικά ιατρεία, τα δημοτικά ιατρεία και τους ιδιώτες.

Με ενιαία αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και πλαίσιο εξετάσεων, εργαστηριακών η απεικονιστικών, τα δίκτυα θα δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να πάει στον γιατρό της εμπιστοσύνης του και να μην χρειαστεί να πάει απευθείας στο Νοσοκομείο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην παρηγορητική ιατρική. Όπως είπε ήδη έχει γίνει παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο θα βγει σε διαβούλευση για 15 μέρες, ώστε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να τοποθετηθούν και να προσθέσουν ιδέες.

Αφορά τη φροντίδα σε μονάδες υγείας, ειδικά εξωτερικά ιατρεία, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, ξενώνες. Αφορά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου δικαίου και ιδιωτικές δομές. Οι δομές που θα δημιουργηθούν στη χώρα αφορούν 137.000 ασθενείς και τις οικογένειές τους ετησίως.