Βιταμίνη C: Υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης;

31-10-2017

Αποτελεί την αγαπημένη βιταμίνη του χειμώνα. Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, έχει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στον οργανισμό. Ένας εξ αυτών είναι και η ενίσχυση των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Αυτό το καταφέρνει συμμετέχοντας στην παραγωγή «αμυντικών» κυττάρων, αλλά και στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Εκτός από το κρυολόγημα, η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση απαραίτητη για τους καπνιστές και τους αθλητές. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές, όπως οι φακές, ενώ ενεργοποιεί τη σύνθεση πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο από το ίδιο το σώμα.

Ποια είναι η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση σε βιταμίνη C;

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη, ορίζεται ως η ποσότητα θρεπτικών συστατικών που θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά βάση διεθνών οδηγιών. Για τη βιταμίνη C η ποσότητα αυτή είναι 80mg στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μπορεί να φτάσει και τα 90mg στους άνδρες σύμφωνα με τις Αμερικανικές συστάσεις. Για τα παιδιά, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 15mg- 50mg, και 120mg για τις γυναίκες που θηλάζουν. Για να κατανοήσετε καλύτερα τα νούμερα αυτά, έχετε κατά νου τις περιεκτικότητες των τροφίμων στη βιταμίνη:

  • 1 μεγάλη πιπεριά περιέχει 95mg
  • 1 πορτοκάλι περιέχει 70mg
  • 1 ακτινίδιο περιέχει 65mg
  • 1/2 φλιτζάνι φράουλες περιέχει 50mg
  • 1/2 φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο περιέχει 40mg
  • 1 ντομάτα περιέχει 17mg
  • 1 φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 9mg

Ποιο είναι το ανώτατο όριο για τη βιταμίνη C;

Φαίνεται πως η κατανάλωση βιταμίνης C πάνω από το επιτρεπτό όριο δεν προκαλεί σοβαρές ή και καθόλου παρενέργειες στον υγιή πληθυσμό. Επιπλέον, όσοι ενισχύουν τη διατροφή τους με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής της βιταμίνης παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες οι οποίες υπερβαίνουν την ημερήσια πρόσληψη. Για παράδειγμα, οι μελέτες που μιλούν για μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του χειμωνιάτικου κρυολογήματος, αφορούν την κατανάλωση 1.000 έως 2.000mg ημερησίως, χωρίς παρενέργειες. Ενδεικτικά, το ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης στην Αμερική ανέρχεται ακριβώς στα 2.000mg ή στα 20 πορτοκάλια! Εξάλλου η βιταμίνη C αποτελεί ένα υδατοδιαλυτό διατροφικό συστατικό. Με απλά λόγια η περισσευούμενη ποσότητα δεν θα αποθηκευθεί στο σώμα, αλλά θα αποβληθεί μέσω των ούρων.

Υπάρχουν παρενέργειες από υπερβολική κατανάλωση;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπου η κατανάλωση βιταμίνης C υπερβαίνει το ανώτατο όριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να εμφανισθούν αναστρέψιμα συμπτώματα, με συνηθέστερο τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις (καούρα, διάρροια) λόγω της έντονης ξινής γεύσης της βιταμίνης. Ενδεχομένως προσοχή να χρειάζεται στην πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας του θρεπτικού συστατικού (30mg-10g ανά ημέρα), από άτομα με πέτρες στα νεφρά, οι οποίες προκαλούνται από υψηλή οξύτητα των ούρων. Ακόμη σπανιότερες είναι οι αναφορές που σχετίζονται με την υπερβολική δέσμευση σιδήρου, και την έλλειψη βιταμίνης Β12.

Θυμηθείτε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του χειμωνιάτικου κρυολογήματος. Συνεπώς η βιταμίνη C, γίνεται αυτομάτως ο καλύτερος χειμωνιάτικος σύμμαχός σας, με τρόπο φυσικό και χωρίς παρενέργειες.

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό, εάν ακολουθείτε κάποια ειδική διατροφή, λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή, ή έχετε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

 Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Office Of Dietary Supplements. NIH. Fact Sheets. Accessed 31/10/2017.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/