Βορίδης:”Στατιστική περιοχή υπερβάσεων” οι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις

26-12-2016

Με δεδομένο ότι έχουμε δαπανήσει πάνω από 340 εκατομμύρια ευρώ μόνο το α’ εξάμηνο για διαγνωστικές εξετάσεις επί συνόλου  προϋπολογισμού 323 εκατομμύριων ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά ο υπουργός Υγείας κος Βορίδης, υπεραμύνθηκε των συνταγογραφικών προϋποθέσεων για πολύ απλές εξετάσεις όπως είναι το τεστ ΠΑΠ, υποστηρίζοντας ότι κυρίως πρόκειται περί κατευθύνσεων και ότι απλώς έχουν λογική οριοθέτησης μιας «στατιστικής περιοχής υπερβάσεων».

Ο κος Βορίδης είπε ότι δεν περιορίζουμε τις δαπάνες βλάπτοντας την υγεία των ασφαλισμένων αφού έτσι και αλλιώς ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και τα χρήματα της υπέρβασης θα επιστραφούν με τη μορφή του clawback. «Mε αυτές όμως τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις οι οποίες στηρίζονται σε διεθνή βιβλιογραφία είπε ο υπουργός, προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι απέναντι στους έντιμους γιατρούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε σχέση με αυτούς που κάνουν προκλητη υπερσυνταγογράφηση».

O υπουργός Υγείας κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν εσημείωσε ότι το 2012 ξοδέξαμε 300 εκατομμύρια για διαγνωστικές εξετάσεις, το 2013 πεντακόσια και το 2014 φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι θα φτάσουμε τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι βέβαια που είχε διαφανεί από το πρώτο εξάμηνο χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο μέχρι τις 18 Αυγούστου που δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση.