Βουλή: Προετοιμασία σχεδίου νόμου για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους

28-02-2019

Σχέδιο νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των φροντιστών, επεξεργάζεται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Το σχέδιο νόμου προβλέπει για πρώτη φορά στην Ελλαδα τον θεσμό του «Πληρεξούσιου Υγείας». Βασική κατεύθυνση είναι πως εκείνος που πάσχει μπορεί να ορίσει ένα άτομο, το οποίο, θα λαμβάνει αποφάσεις, αν χρειαστεί σχετικά με τα ζητήματα της υγείας του.

Για το σχέδιο νόμου ενημερώθηκε χθες η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία συνεδρίασε για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer που υλοποιείται από το 2018. Μεταξύ άλλων το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει δημιουργία εθνικού αρχείου για άτομα με άνοια, ίδρυση και λειτουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και περισσότερα ιατρεία μνήμης στα νοσοκομεία της περιφέρειας και στα κέντρα ημέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες και μέλη του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer:

Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία είναι παράγοντας αυξημένου κινδύνου για να οδηγηθεί κάποιος στην άνοια.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση της άνοιας παγκοσμίως, η οποία συνδέεται με την αύξηση του μέσου όρου ζωής.

Εκτιμάται ότι το 2050 τα άτομα με άνοια, παγκοσμίως, θα φτάσουν τα 152.000.000.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Alzheimer Disease International, το 2018 το παγκόσμιο κόστος της άνοιας ήταν 1 τρισ. δολάρια ΗΠΑ και το 2030 θα φτάσει τα 2 τρισ. Δολάρια.

Το 5% των ανθρώπων, που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 65 ετών, παθαίνουν άνοια.

Στην Ελλάδα, σήμερα, οι άνθρωποι με άνοια υπολογίζονται στους 200.000 και το κόστος ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως (περιλαμβάνει τόσο το υγειονομικό κόστος -το νοσηλευτικό, ιατρικό, φαρμακευτικό- όσο και το μέσο κόστος, που είναι το κόστος των οικογενειών για τη φροντίδα των ατόμων με άνοια).

Ειδική αναφορά έγινε στη συνεδρίαση για την πρόληψη της άνοιας. Όπως είπε ο κ. Αντώνης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «η άνοια δεν έχει θεραπεία. Συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναπτύξουμε μηχανισμούς πρόληψης και μηχανισμούς πρόληψης παράγοντος κινδύνου. Οι κίνδυνοι που έχουμε αυτή τη στιγμή, και μπορούμε να τροποποιήσουμε, είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η βαρηκοΐα και η κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας. Να ξέρετε, ότι η κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας είναι ένας παράγοντας κινδύνου, υψηλός, υψηλότατος, και οι ασθενείς που βαδίζουν προς την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, δυστυχώς, είναι υψηλού κινδύνου, ώστε να περάσουν στην άνοια».