“Βούλιαξε” από ράντζα το Αττικό Νοσοκομείο

26-12-2016

«Βούλιαξε» από ράντζα το Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι! Όπως καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, χειρουργεία αναβάλλονται, διαγνωστικές εξετάσεις παραπέμπονται για το …μέλλον, διασωληνωμένοι παραμένουν σε κοινούς θαλάμους ή και στο διάδρομο και ασθενείς «στοιβάζονται»!

Καθημερινά λείπουν βασικά υγειονομικά υλικά (σύριγγες, γάζες, γάντια, ταινίες μέτρησης σακχάρου, εργαλεία λαπαροσκοπικών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, αντιδραστήρια, φίλτρα αιμοκάθαρσης, ραδιοφάρμακα κλπ), φάρμακα και αναλώσιμα. Πολλά ιατρικά μηχανήματα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αδυναμίας service (συσκευές αερίων αίματος, αναπνευστήρες, απεικονιστικά κλπ).

Την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση γιατρών και εργαζομένων του Αττικού αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων καθώς «δεν λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της επικίνδυνης και άθλιας – για ασθενείς και προσωπικό – λειτουργίας του ΑΤΤΙΚΟΥ».

Παράλληλα, αποφάσισαν απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας τις αμέσως επόμενες ημέρες στο υπουργείο Υγείας καθώς και συμμετοχή «στις κινητοποιήσεις μαζί με τα άλλα νοσοκομεία και τους κλάδους του δημοσίου ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και την «αξιολόγηση» – καρμανιόλα, προθάλαμο μαζικών απολύσεων και διώξεων των εργαζομένων στο δημόσιο».

Στη Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, εξοπλισμού και συντήρησης, που «οδηγούν το νοσοκομείο στην καταστροφή». Ειδικά για τα ράντζα  ζήτησαν συνεφημέρευση του νοσοκομείου με άλλο ή άλλα νοσοκομεία τονίζοντας «δεν θα ανεχτούμε άλλο την επικίνδυνη αθλιότητα των ράντζων. Ειδική μέριμνα μεταφοράς όλων των ασθενών στα ράντζα σε κενές κλίνες άλλων νοσοκομείων».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα στο Αττικό οφείλονται στην «απόλυτη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών για την υγεία (στο ΑΤΤΙΚΟ εκφράζεται με μείωση της κρατικής ενίσχυσης κατά 50% την τελευταία 4ετία), τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς το νοσοκομείο αλλά και οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους (όπως συμβαίνει εξάλλου και στα περισσότερα νοσοκομεία)».