Βρώσιμα λουλούδια και μία συνταγή έκπληξη!

30-04-2018

Βρώσιμα λουλούδια θα έχετε σίγουρα δοκιμάσει σε κάποια γαστριμαργική σας εξόρμηση! Εάν όμως σας αρέσει να πειραματίζεστε οι ίδιοι, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά πριν χρησιμοποιήσετε λουλούδια στη μαγειρική σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν μαγειρέψετε με βρώσιμα λουλούδια;

Όσο όμορφα είναι τα λουλούδια, τόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι εάν δεν επιλέξετε σωστά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διαλέξετε με ασφάλεια τα πιο γευστικά λουλούδια:

  • Τα λουλούδια από φυτώρια έχουν συνήθως ραντισθεί με φυτοφάρμακα, και καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε.
  • Επιλέξτε κάποιο μανάβικο ή άλλο κατάστημα που γνωρίζει καλά να σας συμβουλεύσει για τις ποικιλίες βρώσιμων λουλουδιών. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να βρείτε αρκετά φυσικά ή διαδικτυακά σημεία πώλησης
  • Καλλιεργείστε τη δική σας ποικιλία βρώσιμων λουλουδιών.
  • Κρατήστε τα πέταλα των λουλουδιών, απομακρύνετε τους στήμονες και τα σέπαλα.
  • Κάποια βρώσιμα λουλούδια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και 10 ημέρες. Φυλάξτε τα σε αεροστεγή συσκευασία, και βρέξτε τα με λίγο παγωμένο νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Ποιες ποικιλίες λουλουδιών είναι βρώσιμες;

Οι ποικιλίες βρώσιμων λουλουδιών είναι πολλές και σας βοηθούν να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακά χρωματιστό πιάτο. Μερικές από εκείνες που θα βρείτε στην Ελληνική αγορά είναι: πανσές, κατιφές, μποράγο, μπιγκόνια, πανσές, ορχιδέα, νιχτολούλουδο, καλέντουλα, ακόμη και βρώσιμα τριαντάφυλλα! Μεταχιριστείτε τα λουλούδια ακριβώς όπως τα μπαχαρικά. Τα περισσότερα έχουν έντονη γεύση πιπεριού, μέντας ή λεμονιού, κάποια είναι πιο γλυκά και έχουν έντονη μυρωδιά.

Μπισκότα με καραμελωμένα βρώσιμα λουλούδια

Οι περισσότεροι σεφ αξιοποιούν τα λουλούδια για το στολισμό του πιάτου, ή σε σαλάτες. Εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά χρησιμοποιώντας τα σε συνταγές ζαχαροπλαστικής, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα!

Υλικά

  • 3 αυγά
  • 1 1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλια
  • 300γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Βρώσιμα λουλούδια

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Προσθέστε σταδιακά τους κρόκους από τα αυγά, ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε.
  • Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί καλά, προσθέστε τη βανίλια.
  • Μεταφέρετε το μίγμα στο μίξερ και προσθέστε σταδιακά το αλεύρι.
  • Μόλις η ζύμη μαλακώσει τοποθετήστε τη σε αντικολλητικό χαρτί, και απλώστε καλά με τη βοήθεια ενός πλάστη.
  • Χρησιμοποιήστε στρογγυλά φορμάκια, ή ένα μικρό φλυτζάνι, για να κόψετε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά μπισκότα.
  • Προσθέστε ένα λουλούδι στην επιφάνεια κάθε μπισκότου, και πιέστε  ελαφριά με τη βοήθεια του πλάστη.
  • Τοποθετείστε τα ωμά μπισκότα στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  • Τοποθετήστε τα μπισκότα σε αντικολλητικό ταψί και ψήστε στους 1800 για 15 με 20 λεπτά.
  • Πασπαλίστε τα μπισκότα σας με κρυσταλλική ζάχαρη.

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα βίντεο με τη συνταγή.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από όσους έχουν αλλεργία στην άνοιξη και τη γύρη. Τα άτομα αυτά καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση λουλουδιών καθώς μπορεί να προκληθεί έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Η συνταγή προσαρμόστηκε από τη Lori Stern, για το περιοδικό Vogue.