Με ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι πάροχοι που δε συμφωνήσουν στο συμψηφισμό οφειλών

26-10-2017

Ακόμη και με «ξαφνικό θάνατο» απειλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν στον συμψηφισμό οφειλών  των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι πάροχοι δεν ενταχθούν στη διαδικασία συμψηφισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, τότε ο Οργανισμός θα «κρατήσει» τις οφειλές τους από τις τρέχουσας πληρωμές.

Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει η στρόφιγγα χρηματοροής από τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους παρόχους που έχουν ως μοναδικό πελάτη των ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο στους τρεις παρόχους έχουν ενταχθεί στη διαδικασία συμψηφισμού.

Το θέμα των συμψηφισμών αποτέλεσε αντικείμενο των συναντήσεων της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους στη διάρκεια της εβδομάδας. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «το σύνολο των παρόχων του κλάδου μας, οφείλει να επιστρέψει τεράστια ποσά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Υποστηρίζει δε ότι «το ύψος της απομείωσης της ρευστότητας των μελών μας για τις επόμενες 18 πληρωμές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εάν παραμείνουν τόσες οι δόσεις των ποσών επιστροφής, ανέρχεται στο ύψος του 30%-48% επί των απαιτήσεων μας, αν κανείς συνυπολογίσει ότι συγχρόνως θα αφαιρούνται και οι δόσεις του claw back του 2017 και ενδεχομένως και του 2018, τα οποία θα τρέχουν σε ποσοστό 10% περίπου».

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, «εξαιτίας όλων των ανωτέρω, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας θα οδηγηθεί σε διακοπή των εργασιών τους λόγω μειωμένης ρευστότητας».

    Για τους λόγους αυτούς προτείνει:

       α) Στον συμψηφισμό να συνυπολογισθούν και τα ληξιπρόθεσμα α’ γενιάς της περιόδου 2009-2011. Εκτιμάται ότι οι επιστροφές ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα α’ γενιάς στα 150 εκατ. ευρώ, οπότε η διαφορά οφειλής των παρόχων πέφτει στα 50 εκατ. ευρώ.

       β) Ο αριθμός των δόσεων των οφειλομένων, να ανέλθει στις 120 δόσεις, ούτως ώστε η απομείωση της μηνιαίας μας ρευστότητας να είναι διαχειρίσιμη.

       γ) Εναλλακτικά προτείνει ότι για μηνιαίες απαιτήσεις ανά κωδικό υποβολής, η απομείωση να είναι κλιμακούμενη από 5%- 15%.

Και σημειώνει: είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε νομικού ή φυσικού προσώπου η προσφυγή στη δικαιοσύνη και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι στην υπεύθυνη δήλωση που επισυνάπτεται στη ρύθμιση περί υπαγωγής σε συμψηφισμό οφειλών, πρέπει να απαλειφθεί ο όρος της παραίτησης από κάθε ένδικο μέσο, έτσι ώστε ο κάθε πάροχος που πιστεύει ότι βλάπτεται από την εφαρμογή του άδικου μέτρου της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης δαπανών (claw back), να μπορεί να τη διεκδικήσει.