Ξηροδερμία: Πως μπορούμε να την αποφύγουμε

γυναίκα με ξανθά μακριά μαλλιά που έχει ξηροδερμία
17-09-2021

Η ξηροδερμία μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα για το κεφάλι και τα μαλλιά μας. Υπάρχουν όμως τρόποι να την αποφύγουμε.

Το σώμα μας  έχει πάντα τον τρόπο να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι κάτι το ενοχλεί, ότι κάτι του λείπει. Ένας πολύ συχνός τρόπος που μας μιλάει πολλές φορές  είναι η ξηροδερμία στο κεφάλι.

Πως εμφανίζεται η ξηροδερμία

Οι μικρές νιφάδες και η φαγούρα δεν έρχονται ποτέ τυχαία. Είναι ο τρόπος, όπως είπαμε πιο πάνω, του σώματός σου να σου πει ότι κάτι το έχει «στρεσάρει». Τι μπορεί να δημιουργεί λοιπόν την ξηροδερμία;

Φαγούρα, πιτυρίδα, τριχόπτωση. Όταν αυτές οι τρεις δυσάρεστες καταστάσεις κάνουν την εμφάνισή τους στο κεφάλι, τότε είναι που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται -αργά- ότι ταλαιπωρούνται από ξηρότητα.

Συγκεκριμένα από ξηροδερμία στο κρανίο και στα μαλλιά.

Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις την κατάλληλη ποσότητα λιπαρών ουσιών στο δέρμα του κεφαλιού και στα μαλλιά σου, χωρίς να περάσεις στην αντίπερα όχθη αυτή της λιπαρότητας.

Πως να την αποφύγουμε

O πιο σημαντικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η υγεία του τριχωτού της κεφαλής -και η υγεία των μαλλιών- είναι να διατηρηθεί το κρανίο λιπαρό, χωρίς υπερβολές. Να προφυλάξεις δηλαδή τα φυσικά αυτά έλαια του δέρματος, ώστε να αποφύγεις την αφυδάτωση, τον κνησμό και την θαμπή και εύθραυστη όψη των μαλλιών. Πώς θα το καταφέρεις; «Περιόρισε τη συχνότητα που λούζεσαι σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα», υπογραμμίζει ο ειδικός Reamir.

«Το κρανίο και τα μαλλιά σου έχουν ανάγκη από ένα προϊόν που ναι μεν θα απομακρύνει τη βρωμιά, θα διατηρεί μεν το pH της επιδερμίδας σε καλό επίπεδο, χωρίς να το «στεγνώνει», αλλά συμβάλλοντας θετικά στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εξοπλιστείς με ένα σαμπουάν που να λειτουργεί ως διεγερτικό, όπως για παράδειγμα ένα που περιέχει μενθόλη, κοινώς μέντα, ουσία η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λευκές νιφάδες», εξηγεί ο Reamir, για να καταλήξει: «Πολύ σημαντικό είναι επίσης να κάνεις απαλό μασάζ στο κεφάλι σου κάθε φορά που λούζεσαι. Αν παρατηρήσεις μερικές τρίχες να πέφτουν, μην ανησυχήσεις είναι φυσιολογικό. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος, οξυγονώνοντας τους θύλακες των τριχών σου».

Αν τρέφεσαι σωστά, αυτό αντανακλάται στα μαλλιά και το δέρμα σου. Ο ίδιος προτείνει για ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής: άπαχες πρωτεΐνες -κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, καρύδια-, «καλά» λίπη -αβοκάντο, ανάλατοι ξηροί καρποί κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά και άφθονου νερού. «Τίποτα δεν ενυδατώνει καλύτερα τον οργανισμό σου εν γένει από τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα», διευκρινίζει ο Reamir.’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ξηροδερμία: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται