Υγεία: Αυτός είναι ο δεκάλογος του ευ ζειν

υγεία
07-01-2023

Η αρχή της νέας χρονιάς είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να θέσει κανείς σημαντικούς στόχους για την υγεία του. Η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία εξέδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το πετύχουμε.

«Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη νέα χρονιά με μεγάλες προσδοκίες για τη διατήρηση της καλής υγείας. Δεσμεύονται για φιλόδοξες και άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι όμως δύσκολο να διατηρήσουν στη συνέχεια», δηλώνει ο πρόεδρος της ΑΜΑ, Dr Jack Resneck Jr. Και συνεχίζει: «Τα καλά νέα είναι ότι μικρές, θετικές αλλαγές μπορούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό και όπως σημειώνουν οι ειδικοί της ΑΜΑ, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να γίνουμε πιο δραστήριοι. Για τη διατήρηση της καλής υγείας οι ενήλικοι χρειάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη δραστηριότητα. Και συνεχίζουν με δέκα ακόμη κρίσιμες συμβουλές για ένα όσο το δυνατόν πιο υγιές 2023.

Καταλαγιάστε το άγχος

Διαχειριστείτε το άγχος με μια καλή διατροφή, τουλάχιστον επτάμισι ώρες νυχτερινό ύπνο, καθημερινή άσκηση και δραστηριότητες ευεξίας – όπως γιόγκα ή διαλογισμός. Επίσης είναι κρίσιμο να ζητήσει κανείς βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας όταν αντιλαμβάνεται ότι το άγχος τον καταβάλλει.

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά – ειδικά αυτά με πρόσθετο νάτριο και ζάχαρη – θα πρέπει να έχουν τη λιγότερη δυνατή θέση στο καθημερινό τραπέζι (ή τραπεζάκι του σαλονιού μπροστά στον καναπέ). Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρέας όπως και για τα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. αλλαντικά), αντικαθιστώντας τα με περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

Το νερό, ο θησαυρός της φύσης

Αντί για ροφήματα με ζάχαρη, μπορεί να ξεδιψάσει κανείς με ένα δροσερό ποτήρι νερό. Ακόμη και οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Αλκοόλ με μέτρο

Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν έως και ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες έως και δύο.

Το κάπνισμα εχθρός της υγείας

Είτε καπνίζει κανείς συμβατικό τσιγάρο είτε ηλεκτρονικό, η αρχή της νέας χρονιάς είναι μια ιδανική χρονική στιγμή για να αποφασίσει κανείς να το κόψει. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο, όμως εκείνοι που έχουν διακόψει τη βλαβερή αυτή συνήθεια απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη της μεγάλης αυτής απόφασης. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το σπίτι σας και το αυτοκίνητό σας ως «ζώνες» όπου απαγορεύεται αυστηρά το τσιγάρο, αποφεύγοντας έτσι και τη δευτερογενή έκθεση στον καπνό.

Τα εμβόλια στη μάχη της πρόληψης

Να υποβάλλεστε σε εμβολιασμό σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων έναντι της εποχικής γρίπης και της Covid-19.

Ηρθε η ώρα για το τσεκάπ

Οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και όχι έπειτα από αναβολές εξαιτίας του φόβου ότι μπορεί να δείξουν κάτι «κακό». Οσο πιο νωρίς εντοπιστεί τυχόν πρόβλημα, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αλλωστε μελέτες έχουν δείξει ότι εν μέσω πανδημίας χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε ό,τι αφορά τον νευραλγικό τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Τακτική μέτρηση της πίεσης

Η υπέρταση είναι ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς της υγείας και αυτό διότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Ετσι, μετρώντας την πίεση, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Εξίσου σημαντικό είναι εκείνοι που διαγιγνώσκονται με υψηλή αρτηριακή πίεση να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του γιατρού τους.

Μάθετε αν κινδυνεύετε από διαβήτη

Μην αμελείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για μέτρηση της γλυκόζης (σάκχαρο) αίματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μπορείτε να καθυστερήσετε ή και να αποτρέψετε την εκδήλωσή του με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Να παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας

Εάν λαμβάνετε αγωγή, να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συστάσεις του γιατρού σας, αντί να παίρνετε τα φάρμακά σας όποτε και όπως θυμάστε. Η ορθή φύλαξη των φαρμάκων είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας ώστε να μην αλλοιωθούν. Τέλος, η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο ύστερα από συνταγογράφηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μητέρες: Η γονική άδεια προστατεύει την ψυχική τους υγεία