Yπερδραστήρια κύστη: Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής ανακουφίζουν

γυναίκα κάθεται στην τουαλέτα και έχει συχνοουρία επειδή έχει υπερδραστήρια κύστη
11-03-2021

Η υπερδραστήρια κύστη έχει αρκετά συμπτώματα. Κύριο είναι η επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Ένα σύμπτωμα που επιδεινώνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να εμφανιστεί η υπερδραστήρια κύστη. Η πρόγνωση όμως είναι συνήθως καλή. Και υπάρχουν και τρόποι για να ανακουφιστεί κάποιος από τα συμπτώματα.

Η υπερδραστήρια κύστη και η διατροφή

Καταρχάς είναι πολύ σημαντική η τροποποίηση της διατροφής καθώς υπάρχουν ορισμένες τροφές και κάποια ροφήματα που επιδεινώνουν τα σύμπτωμα της υπερδραστήριας κύστης. Η απομάκρυνση τους από τη διατροφή ενδέχεται να υποστηρίξει σημαντικά την προσπάθεια αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα η μείωση ή η διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική καθώς πρόκειται για ουσίες διουρητικές που αυξάνουν τη συχνότητα της ούρησης. Επίσης είναι σημαντικό να περιοριστούν τα αναψυκτικά, η ασπαρτάμη ή άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες καθώς και ο χυμός κράνμπερι καθώς επίσης είναι διουρητικός.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης υγρών πριν τη βραδινή κατάκλιση μπορεί να θέσει σε έλεγχο την ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από την άλλη πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι ασθενείς καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες νερού. Η πρόσληψη λιγότερων υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και τα συμπυκνωμένα ούρα ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Επιπρόσθετα, οι πικάντικες και όξινες τροφές όπως είναι ο χυμός πορτοκάλι και η σάλτσα τομάτας ενδέχεται να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και τα συμπτώματα να χειροτερέψουν.

Το κάπνισμα επιβαρύνει

Έχει επίσης βρεθεί ότι το κάπνισμα σχετίζεται με τα συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης και στα δύο φύλα. Η μείωση ή η διακοπή του μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης.

Ιδιαίτερα βοηθητικές μπορεί να είναι και οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους που περιλαμβάνουν τη σύσφιξη και χαλάρωση των μυών που συμμετέχουν στον έλεγχο της ούρησης. Η πρακτική τους είναι καλύτερο να γίνεται με άδεια κύστη για να προληφθούν διαρροές και ατυχήματα. Εάν μάλιστα η εξάσκηση τους γίνει αμέσως μετά την ούρηση, το άτομο μπορεί πιο εύκολα να εντοπίσει ακριβώς του μυς που πρέπει να δουλέψει.

Εκπαιδεύστε την κύστη σας

Η εκπαίδευση της κύστης είναι επίσης μια προτεινόμενη μέθοδος ανακούφισης των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης. Η εκπαίδευση σταδιακά αυξάνει την αντίσταση του ατόμου να επισκεφτεί την τουαλέτα πριν γεμίσει κύστη του. Το άτομο αρχικά αντιστέκεται στην ανάγκη του για ούρηση για λίγα λεπτά και αυξάνει το διάστημα μεταξύ των ουρήσεων στη μια ώρα ή και παραπάνω.

Ο ρόλος του βάρους

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν άμεσο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων υπερδραστήριας κύστης. Το επιπλέον βάρος ασκεί πίεση στην κύστη και την ουρήθρα και επιδεινώνει τα συμπτώματα. Κατά συνέπεια ο έλεγχος του σωματικού βάρους μπορεί άμεσα να βοήσει στον έλεγχο της υπερδραστήριας κύστης. Η απώλεια βάρους λοιπόν θεωρείται ως πρώτη γραμμή θεραπείας για τους περισσότερους υπέρβαρους με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης.

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ανακουφίσουν τα συμπτώματα επαρκώς υπάρχει και η λύση της φαρμακευτικής αγωγής. Ιδιαίτερα για τους άνδρες που έχουν συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης που συνδέονται με το αυξημένο μέγεθος του προστάτη μπορεί να χορηγηθούν άλφα αποκλειστείς που μειώνουν τους σπασμούς της ουροδόχου και βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να χορηγηθούν αναστολείς της 5-ρεντουκτάσης για τη σταδιακή μείωση του μεγέθους του προστάτη. Τέλος μια επιλογή είναι και τα αντιχολινεργικά και αντιμουσκαρινικά φάρμακα, τα οποία εάν είναι καλά ανεκτά έχουν αποτέλεσμα. Σε ορισμένα άτομα όμως δημιουργούν παρενέργειες μέτριας ή μεγάλης σοβαρότητας. Είναι σημαντικό πριν χορηγηθούν να έχει εντοπιστεί η αίτια της υπερδραστήριας κύστης κι ο ασθενής να παρακολουθείται κατά την διάρκεια χορήγησης.

Ορισμένες περιπτώσεις με υπερδραστήρια κύστη μπορεί επίσης να βοηθηθούν από το νευρικό ερεθισμό των μυών που εμπλέκονται στην ούρηση. Συστήνεται όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα, όταν είναι σε αναμονή για χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος ή όταν θέλει να αποφύγει το χειρουργείο. Το χειρουργείο είναι η τελευταία θεραπευτική επιλογή και διορθώνει τα προβλήματα που εντοπίζονται στον προστάτη, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Σπανίως όμως ένας ασθενής φτάνει στο σημείο αυτό καθώς οι προηγούμενες παρεμβάσεις έχουν συνήθως κάλο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση ένα άτομο που υποφέρει από υπερδραστήρια κύστης δεν πρέπει να αναβάλει την επίσκεψη του στο ειδικό. Η αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα θα έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ουροδόχος κύστη: Οι συνήθειες των γυναικών που βοηθούν