Υπερφαγία: Πώς θα «βάλετε φρένο» στην επικίνδυνη κατάσταση

γυναίκα τρώει ένα μπέργκερ και δεν προσέχει την διατροφή της
20-03-2022

Η υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του βάρους και να αποτελέσει την αιτία χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 38% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει επεισόδια υπερφαγίας ή έχουν καταναλώσει ανθυγιεινές τροφές λόγω αυξημένου στρες τον τελευταίο μήνα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε υπερφαγία είναι τα γονίδια, η επιρροή της οικογένειας αλλά και οι ακραίες δίαιτες.

Ευτυχώς υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν την κατανάλωση φαγητού. Αυτό προϋποθέτει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας επιστρέψουν να καταναλώνετε φυσιολογικές μερίδες φαγητού.

Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσετε την υπερφαγία:

  • Μην αποκλείετε τα αγαπημένα σας φαγητά: Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να αντιμετωπίσουν διατροφικές διαταραχές, «κόβουν» τα αγαπημένα τους φαγητά. Οι περιοριστικές δίαιτες όμως καταπιέζουν τους ανθρώπους και αυξάνουν τον κίνδυνο να ενδώσουν σε επεισόδια υπερφαγίας. Η κατανάλωση παγωτού, πίτσας ή σοκολάτας έχει θέση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους όταν γίνεται με μέτρο.
  • Περιορίστε τους πειρασμούς: Παρατηρήστε ποιες τροφές σας προκαλούν υπερφαγία. Μην έχετε στο σπίτι κέικ, μπισκότα, καραμέλες, παγωτά και άλλους πειρασμούς, την κατανάλωση των οποίων δεν μπορείτε να ελέγξετε.
  • Προσήλωση στο φαγητό: Όταν τρώτε ενώ είστε μπροστά στον υπολογιστή, ανταλλάσσετε μηνύματα με φίλους ή βλέπετε τηλεόραση, καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και παίρνετε περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με ανασκόπηση 24 μελετών.
  • Μην τρώτε από τις συσκευασίες: Όταν τρώτε κατευθείαν από τις συσκευασίες, καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Βάλτε σε ένα πιάτο την μερίδα που πρέπει να φάτε με βάση τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας.
  • Περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες: Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και η βρόμη αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, προκαλούν κορεσμό και μειώνουν τον κίνδυνο υπερφαγίας. Οι πρωτεΐνες επίσης βοηθούν στη μείωση της πείνας και της επιθυμίας για υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
  • Τρώτε αργά: Όσοι τρώνε λαίμαργα, κινδυνεύουν περισσότερο να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και να αυξήσουν το βάρος τους. Οι ειδικοί συστήνουν να μασάτε καλά την τροφή, καθώς ο αργός ρυθμός κατανάλωσης του φαγητού σχετίζεται με κορεσμό και λιγότερη πείνα.
  • Διαχειριστείτε το στρες: Οι άνθρωποι ξεσπάνε στο φαγητό κατά τη διάρκεια περιόδων με έντονο στρες. Το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία εμπλέκεται στην όρεξη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας, αυξημένη όρεξη και πρόσληψη βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Αυτές είναι οι 4 αιτίες που πεινάτε συνέχεια