Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

28-07-2017

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο το υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΣ), από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ενώ Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη συζήτηση στην Επιτροή στην οποία είχαν κληθεί επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, εμφανίστηκε θετικός στο να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για περαιτέρω βελτίωση του νομοσχεδίου. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο έκανε λόγο για «ένα προοδευτικό πρόγραμμα στη δημόσια υγεία συνδεδεμένο με την άρση των ανισοτήτων την ισότιμη πρόσβαση και την ποιοτική φροντίδα, που μπορεί να υποστηριχθεί «μόνο από πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ισότητα».

Σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί το νομοσχέδιο ο κ. Ξανθός είπε ότι υπάρχουν δύο επίπεδα κριτικής. Όπως εξήγησε, το ένα «είναι αριστερής αντίληψης και υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα επιδεινώσουν την ήδη προβληματική λειτουργία του συστήματος, θα οδηγήσει σε εμπόδια πρόσβασης των πολιτών και ιδιωτικοποίηση του συστήματος και υπάρχει μια άλλη κριτική, που μιλά για άκρατο κρατικισμό ο οποίος εμποδίζει την ελεύθερη επιλογή και δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην εξυπηρέτηση των πολιτών».

«Όποιος πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και την μη ύπαρξη δημόσιου συστήματος υγείας είναι υποκριτικό να μας επικρίνει», σημείωσε και συνέχισε: «Κάνουμε μια σοβαρή παρέμβαση αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας, εφικτή ρεαλιστική και οικονομικά υποστηρίξιμη. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι εργαλείο περικοπών αλλά αίτημα δεκαετιών. Υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις έχουμε συγκεκριμένο όριο δαπανών στο χώρο της υγείας, εμείς αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για να ενισχύσουμε μια λειτουργία που προσθέτει και δεν αφαιρεί. Είναι μια σημαντική επένδυση που θα υλοποιήσουμε, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους». «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τους διαιτητές στην αντιπαράθεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά εμείς είμαστε με το δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε ο κ. Ξανθός.