Υπνική Άπνοια: Πάσχει το 50% των γυναικών

26-12-2016
Η υπνική άπνοια δεν είναι μια αστεία κατάσταση που σχετίζεται μόνο με το ροχαλητό. Είναι μια σοβαρή υπόθεση αφού σημαίνει διακοπη της αναπνοής για δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τώρα, Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει υπνική άπνοια την ώρα που κοιμάται.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Umea στη Σουηδία μελέτησαν προσεκτικά 400 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 70 ετών στις οποίες ζήτησαν να κοιμηθούν για ένα βράδυ στο σπίτι τους, συνδεδεμένες με αισθητήρες που κατέγραφαν τον καρδιακό παλμό, τις κινήσεις των ματιών και των ποδιών τους, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, την ροή του αέρα και την εγκεφαλική λειτουργία τους.
 
Οι ειδικοί όρισαν το επεισόδιο υπνικής άπνοιας κάθε διακοπή της αναπνοής επί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, που συνοδευόταν από μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Respiratory Journal, έδειξαν πως οι μισές από τις 400 εθελόντριές τους είχαν τουλάχιστον πέντε επεισόδια άπνοιας ανά ώρα ύπνου, στη διάρκεια των οποίων σταματούσε η αναπνοή τους επί περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.
 
Τα πέντε επεισόδια ανά ώρα, με διακοπή της αναπνοής γα πάνω από 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά, είναι το ελάχιστο όριο για να διαγνωστεί σε έναν άνθρωπο υπνική άπνοια.
 
Μεταξύ των εθελοντριών οι οποίες έπασχαν από υπέρταση ή ήταν παχύσαρκες (και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για υπνική άπνοια), τα ποσοστά όσων παρουσίαζαν υπνική άπνοια ήταν υψηλότερα, φθάνοντας το 80% και 84% αντιστοίχως.
 
Αυτά βέβαια τα κακά νέα. Γιατί τα καλά νέα είναι πως η ήπια έως μέτρια υπνική άπνοια από την οποία φάνηκε να υποφέρουν οι περισσότερες εθελόντριες επιδέχεται θεραπείας.
 
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η σοβαρή υπνική άπνοια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, εγκεφαλικό, έμφραγμα και πρόωρο θάνατο, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ειδικά οι γυναίκες που πάσχουν από αυτήν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και άνοια.
 
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Καρλ Φράνκλιν η συχνότητα της υπνικής άπνοιας αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες 20-44 ετών άπνοια είχε το 25% των γυναικών, έναντι του 56% στις ηλικίες 45-54 ετών και του 75% στις ηλικίες 55-70 ετών.
 
Η σοβαρή υπνική άπνοια, πάντως, η οποία ορίζεται ως τουλάχιστον 30 διακοπές της αναπνοής ανά ώρα, ήταν σπάνια: αφορούσε το 4,6% των γυναικών ηλικίας 45-54 ετών και το 14% όσων είχαν ηλικία 55-70 ετών.
 
Μεταξύ των γυναικών κάθε ηλικίας με υπέρταση, το 14% είχαν σοβαρή άπνοια, ενώ μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών το 19% είχαν σοβαρή άπνοια.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: