Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται όλο και λιγότερο;

24-10-2017

Είναι γεγονός πως ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ιδίως σε νεαρές ηλικίες οι υποχρεώσεις είναι πολλές και η ενέργεια που καίγεται είναι πολλή. Στην εφηβεία για παράδειγμα. Όπως λένε τώρα Αμερικανοί επιστήμονες, οι έφηβοι σήμερα κοιμούνται λιγότερο τα βράδια από τις προηγούμενες γενιές. Τι φταίει για αυτό; Οι ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν μπει στη ζωή τους.

Οι ειδικοί απανταχού στον πλανήτη συμφωνούν ότι τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται εννέα ώρες ύπνο κάθε βράδυ ώστε να είναι παραγωγικά. Ανεκαρπής θεωρείται ο ύπνος όταν διαρκεί λιγότερο από επτά ώρες.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Τζην Τουεντζ, σε συνεργασία με ειδικούς από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησαν στοιχεία από δύο εθνικές μελέτες διαρκείας στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά 360.000 έφηβοι. Στη μια μελέτη μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είχαν ερωτηθεί πόσο συχνά κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες, και στην άλλη πόσες ώρες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο κάθε βράδυ τις ημέρες που είχαν σχολείο μαθητές Λυκείου.

Η συνδυαστική ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine, έδειξε ότι το 40% των εφήβων το 2015 κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, δηλαδή 58% περισσότεροι από το 1991 και 17% περισσότεροι από το 2009.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρόνο ξόδευαν οι έφηβοι στο διαδίκτυο, τόσο λιγότερο κοιμόντουσαν. Τα παιδιά που ήταν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο πέντε ώρες την ημέρα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην κοιμούνται αρκετά, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν ξόδευαν περισσότερο από μια ώρα την ημέρα στο διαδίκτυο.

Από το 2009 και έπειτα η χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες άρχισε να αυξάνεται απότομα. Και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αύξηση ευθύνεται για το 17% διαφορά μεταξύ 2009 και 2015 στο ποσοστό των εφήβων που κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά ώρες.

«Όχι μόνο η χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών κλέβει ώρες ύπνου, αλλά το φως που εκπέμπουν οι οθόνες παρεμβαίνει στον φυσιολογικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης», αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Οι έφηβοι πρέπει να κοιμούνται έως και 9,5 ώρες
Ύπνος: Μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το χρήμα