Ύπνος: Μας ομορφαίνει!

26-12-2016
Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως ο ύπνος είναι πολύ σημαντικόςγ την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία μας. Τώρα, Σουηδοί επιστήμονες βρήκαν άλλη μια θετική ιδιότητα του ύπνου: Μας ομορφαινει!
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη χρησιμοποίησαν 23 νεαρούς άντρες και γυναίκες, τους οποίους φωτογράφησαν χωρίς μέικ απ, από την ίδια απόσταση και με την ίδια ακριβώς έκφραση έπειτα από 8 ώρες βραδινό ύπνο και στη συνέχεια αφού τους κράτησαν ξύπνιους επί 31 ώρες.
Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες σε άλλους εθελοντές και εκείνοι βαθμολόγησαν τους άυπνους εθελοντές ως λιγότερο ελκυστικούς, ενώ είπαν πως δεν φαίνονταν και πολύ καλά στην υγεία τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), έδειξαν πως όσοι στερούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ύπνο, δείχνουν λιγότερο ελκυστικοί απ’ ό,τι όσοι φροντίζουν να κοιμούνται πολύ και καλά.
 
Η πρακτική αξία της νέας μελέτης δεν έγκειται μόνο στην επιβεβαίωση της θεωρίας του «ύπνου της ομορφιάς», σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα ευρήματά της θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους γιατρούς για να εντοπίζουν σημάδια κακής υγείας στους ασθενείς τους.
 
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ντερκ-Γιαν Ντίγκ οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην ομορφιά πιθανότατα είναι πιο έντονες απ’ ό,τι δείχνει η παρούσα μελέτη.
 
Και αυτό, διότι οι εθελοντές φωτογραφήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει το ξύπνημα του οργανισμού. «Φαντασθείτε πως θα ήταν οι εθελοντές, εάν είχαν φωτογραφηθεί νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει τον ύπνο», είπε.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: