Ύπνος: Τι πρέπει να κάνεις για να κοιμηθείς καλά

νεαρή γυναίκα που την έχει πάρει ο ύπνος
17-02-2021

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει σωστά σώμα και νους. Βέβαια ορισμένοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τον ύπνο. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να έχετε έναν ξεκούραστο και σωστό ύπνο.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να το κάνετε αυτό γιατί έτσι τελικά θα κοιμάστε πολύ πιο καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά η επιστήμη μπορεί να σας πει ακόμα και ποια είναι η τέλεια για εσάς βραδινή ρουτίνα.

Ακολουθώντας κάποιους κανόνες μετά τη δουλειά θα καταφέρετε να περάσετε ένα πιο υγιεινό και ξεκούραστο βράδυ. Τι περιλαμβάνει, όμως, αυτή η ρουτίνα;

Συμβουλές για να σας πάρει εύκολα και γρήγορα ο ύπνος

  • Αποφύγετε το αλκοόλ και μείνετε ενυδατωμένοι. Το αλκοόλ δεν κάνει καλό σε τίποτα. Ακόμα, όμως, και μια πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ να πίνετε την μέρα μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου σας. Αντιθέτως, μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας πολύ νερό ή τρώγοντας τροφές όπως είναι το κουνουπίδι, η μελιτζάνα, οι πιπεριές, το σπανάκι, το καρότο και οι πατάτες.
  • Προσέχετε τις μερίδες του βραδινού φαγητού. Μην το παρακάνετε με το βραδινό φαγητό. Φροντίζετε να τρώτε κάτι ελαφρύ ή προτιμήστε μικρές ποσότητες από το φαγητό της επιλογής σας. Μια πολύ καλή λύση είναι να μην τρώτε τίποτα μετά τις 7 το απόγευμα. Έτσι μέχρι να πάτε για ύπνο θα έχετε κάψει ό,τι φάγατε μέσα στην ημέρα.
  • Μειώστε την κατανάλωση καφεϊνης μετά το απόγευμα. Πιείτε τον τελευταίο σας καφέ γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τον ύπνο σας. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε συνολικά μέχρι 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
  • Αφήστε στην άκρη το κινητό σας για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο
  • Το μπλε φως που προέρχεται από τις οθόνες των smartphone μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη να «πει» στο σώμα και το μυαλό μας ότι πρέπει να προετοιμαστεί για ύπνο. Έτσι οι ειδικοί συστήνουν να απέχουμε από τα κινητά μας για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν κοιμηθούμε.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Αυτές είναι οι λέξεις που σε βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα