Υπνος: Τονώνει την μνήμη μας

26-12-2016

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Τώρα όμως Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο ύπνος μας βοηθά να ανασύρουμε αναμνήσεις που είναι σημαντικές για εμάς.

Ερευνητές από το Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σουόνσι στην Ουαλία, έκαναν μελέτες σε 81 Βρετανούς μη ουαλούς εθελοντές. Οι ειδικοί τους ζήτησαν να μάθουν λέξεις της ουαλικής γλώσσας και, στη συνέχεια, να τις θυμηθούν αφότου είχαν περάσει 12 ώρες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνα, τα οποία παρουσιάστηκανστο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης και δημοσιεύτηκαν και στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sleep Research, όσοι είχαν μάθει τις λέξεις το απόγευμα και μετά είχαν κοιμηθεί, τις θυμούνταν καλύτερα το επόμενο πρωί, σε σχέση με όσους είχαν μάθει τις λέξεις το πρωί, οι οποίοι τις θυμούνταν λιγότερο το απόγευμα. 
 
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως η θετική επίδραση του ύπνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη για εκείνους που είχαν προσωπικό ενδιαφέρον για τη γλώσσα. Όσο μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον τους, τόσο καλύτερη ήταν η μνήμη τους μετά τον ύπνο.
 
Βέβαια, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εξακριβώσουν ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος που παίζουν τα όνειρα στη μνήμη και κατά πόσο ένας ύπνος χωρίς καθόλου όνειρα, επίσης, βοηθά να θυμάται κανείς καλύτερα όσα έμαθε. 
 
Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να ονειρεύονται πράγματα με συναισθηματική σημασία γι’ αυτούς, τα οποία συνέβησαν μέσα στη μέρα.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: