Υπουργείο Υγείας: Ποιοι θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι από 1ης Φεβρουαρίου – Πότε λήγουν τα πιστοποιητικά

10-01-2022

Αλλάζει από την 1η Φεβρουαρίου 2022 το πλαίσιο για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα, από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει καθώς είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες. Αλλά ο κάτοχός του δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους.

Αυτό ισχύει ήδη για όσους είναι άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το 7μηνο, και πλέον λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Το μέτρο πλέον επεκτείνται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, «όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου».

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, προκειμένου το σύνολο των δικαιούχων να μπορεί από αύριο να βρει ραντεβού για να κάνει την αναμνηστική δόση. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, σήμερα 500.000 πολίτες δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση. Παρότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμού για εκείνους. Μετά την πάροδο του 7μηνου, το πιστοποιητικό θα ισχύει μόνο σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η ισχύς του γι’ αυτή την περίπτωση είναι στους 9 μήνες.

Παράλληλα, ο υπουργός δεν απέκλεισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσων υγειονομικών είναι σε αναστολή, προκειμένου να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή», σημείωσε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά. Ο εμβολιασμός για την Covid να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή».