Ύψος: Πως αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας

παιδί μετράει το ύψος του
01-06-2021

Θεωρούμε το ύψος μας ως κάτι σταθερό στο σώμα μας. Κάποιοι ίσως γνωριζουμε πως το ύψος μας μειώνεται μόνο όταν γερνάμε. Λάθος. Νέα έρευνα δείχνει τώρα πως το ύψος μας μπορεί να αλλάξει ακόμα και κατά την διάρκεια μας ημέρας.

Η έρευνα έδειξε πως ένας άνθρωπος είναι ψηλότερος 1 με 3 cm απ΄ότι είναι αργότερα το βράδυ.
Ακόμα πιο περίεργο είναι αυτό που συμβαίνει με τους αστροναύτες. Στο διάστημα δεν υπάρχουν φυσικά τα ίδια επίπεδα βαρύτητας απ’ ότι στη γη. Αυτό σημαίνει πως ο χόνδρος έχει αρκετό χρόνο για να χαλαρώσει και να επεκταθεί. Γι αυτό έχει παρατηρηθεί, οι αστροναύτες που επιστρέφουν στη γη, μετά από ταξίδι τους στο διάστημα, είναι λίγο πιο ψηλοί, απ’ ότι ήταν όταν αναχώρησαν.

Το ύψος και οι εναλλαγές του

Όσο για τον λόγο που μπορεί να ζυγίζουμε λιγότερο το πρωί απ ό, τι το βράδυ κι αυτό είναι απλό. Αυτό συμβαίνει επειδή ξυπνάμε πάντα ελαφρώς αφυδατωμένοι και η ποσότητα νερού που χάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσω της εφίδρωσης απλώς αφαιρεί λίγο από το βάρος μας.

Αυτό μπορεί να προληφθεί πίνοντας άφθονο νερό πριν πέσουμε για ύπνο, αλλά μάλλον θα κάνουμε διακεκομμένο, γιατί θα ξυπνάμε συχνά για να πάμε τουαλέτα.

Όσο κοιμόμαστε δε, ο μεταβολισμός του σώματός μας δουλεύει κανονικά, καίγοντας θερμίδες για να μας κρατάει σωστή αναπνοή και φυσικά τη θερμότητα του σώματός μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύψος: Γιατί κονταίνουμε όσο μεγαλώνουμε;