Ζάχαρη: Πως γερνάει τον εγκέφαλο μας πιο γρήγορα

26-04-2017

Πολλοί από εμάς είμαστε λάτρεις της ζάχαρης. Μας αρέσουν τα γλυκά, πίνουμε τον καφέ μας γλυκό και δεν μπορούμε καθόλου τις πικρές γεύσεις. Φαίνεται όμως πως μάλλον θα πρέπει να μετριάσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης. Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων η συστηματική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να σχετίζεται με επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου και επίσπευση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 4.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 τους οποίους παρακολουθούσαν για δέκα χρόνια.
Οι ειδικοί εξέτασαν τα ευρήματα των μαγνητικών τομογραφιών που κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και τις επιδόσεις τους σε διάφορα νευρολογικά τεστ. Στη συνέχεια συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των τεστ με τις διατροφικές συνήθειές τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia κι έδειξαν πως όσο περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη ανέφεραν πως κατανάλωναν καθημερινά οι εθελοντές, τόσο μικρότερος ήταν ο ολικός όγκος του εγκεφάλου τους και τόσο χαμηλότερες οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης στην πορεία της μελέτης.

Σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από ένα ρόφημα με ζάχαρη ημερησίως, όσοι έπιναν 1 ή 2 ροφήματα την ημέρα είχαν μείωση στον όγκο του εγκεφάλου τους που αντιστοιχεί σε 1,6 έτη φυσιολογικής γήρανσης.

Οι επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης, όμως, ήταν πολύ χειρότερες: ήταν εφάμιλλες με εκείνες που θα περίμενε κανείς σε ανθρώπους ηλικίας τουλάχιστον 5,5 χρόνια μεγαλύτερης.

Αντίστοιχα, όσοι είπαν πως πίνουν πάνω από δύο ροφήματα με ζάχαρη ημερησίως, είχαν όγκο εγκεφάλου 2 χρόνια πιο γερασμένο από το αναμενόμενο για την ηλικία τους και επιδόσεις στα τεστ μνήμης εφάμιλλες με εκείνες ανθρώπων που έχουν ηλικία 11 έτη μεγαλύτερη!

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αποτελεί έμμεσο δείκτη για την ποσότητά της που καταναλώνουμε καθημερινά, διότι είναι δύσκολο να μετρηθεί με απόλυτη ακρίβεια, αφού ζάχαρη περιέχουν ακόμα και τα πιο απίθανα και φαινομενικώς υγιεινά τρόφιμα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μάθιου Π. Πέιζ, «αν και δεν μπορούμε να αποδείξουμε σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ζάχαρη και τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση προϊόντων με ζάχαρη. Ει μη τι άλλο, η ζάχαρη αποτελεί πηγή θερμίδων άνευ άλλης θρεπτικής αξίας και συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στο μεταβολικό σύνδρομο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θέλετε λαμπερά μαλλιά; Προσθέστε ζάχαρη στο σαμπουάν σας!
Μέλι ή ζάχαρη: Ποιος είναι ο νικητής;