Ζέττα Μακρή: θα ελεγχθούν συνδικαλιστές και πολιτικοί, ιδιοκτήτες μονάδων ψυχικής υγείας

26-12-2016

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώνεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ των υπευθύνων των δομών ψυχικής υγείας και της αρμόδιας υφυπουργού Ζέττας Μακρή με αφορμή πορίσματα ελέγχων που σύμφωνα με την υφυπουργό, δείχνουν ατασθαλίες και σπατάλες με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και συνδικαλιστών. Σύμφωνα με την κα Μακρή εν ενεργεία πολιτικοί εμφανίζονται ιδιοκτήτες κάποιων συγκεκριμένων μονάδων ενώ σε μία εξ αυτών εργάζονται έναντι παχυλών μισθών 6 άτομα από την ίδια οικογένεια. Εκτός αυτών, στις συγκεκριμένες ομάδες που σημειωτέον, λειτουργούν από ιδιώτες με τη χρηματοδότηση του κράτους, εντοπίστηκαν  διπλοεγγραφές ασθενών, υπερβολικές χρώσεις ιατρικών πράξεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν δινατόν να ταυτοποιηθούν οι ασθενείς των μονάδων με βάση το ΑΜΚΑ.

 Οι βολές της υφυπουργού δεν έμειναν αναναπάντητες από τη συντονιστική επιτροπή του Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία «Αργώ», η οποία κατήγγειλε την υφυπουργό για διάλυση της ψυχικής υγείας αλλά και για μεροληπτική χορήγηση από τη μεριά της αδειών Κέντρων Ημέρας ή άλλων Μονάδων. Επισημαίνουν ότι το κονδύλι για τη ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 4 εκατομ. ευρώ πριν από τέσσερις μήνες οδηγώντας εργαζόμενους αλλά και ασθενείς σε απόγνωση ενώ αναφέρουν ότι πρόκειται επιτροπή για τα δικαιώματα να επισκεφθεί το Δαφνί.

 Ανταπαντώντας η κα Μακρή στα όσα της καταλογίζει η «Αργώ» καταρχάς τόνισε, ότι τα Κέντρα Ημέρας μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε ψυχικά πάσχοντες,  που διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες. “Πότε όμως και σε ποια περίπτωση; Στην περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη, δηλαδή είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους , είτε να ζήσουν αυτόνομα. Γι΄ αυτό και τα Κέντρα Ημέρας θεωρούνται παγκοσμίως ενδιάμεσες δομές”.

 «Στην Ελλάδα αναφέρει η κα Μακρή, παρατηρείται, στην διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, ότι ένα ποσοστό 38,8% ( τόσο υψηλό, που εάν ανταποκρινόταν σε επιστημονικές διαπιστώσεις, θα έπρεπε να καμαρώνουμε παγκοσμίως), νοσηλεύεται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας. Πόσο επικερδές για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας! Πόσο επωφελής για αυτούς τους ίδιους (και όχι για τους ασθενείς) η διπλή αυτή οικονομική παροχή!»

Σχετικά με τη χορήγηση από μέρους της αδειών νέων μονάδων η κα Μακρή δηλώνει ότι υπογράφει και θα εξακολουθεί να υπογράφει άδειες λειτουργίας δομών που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας όμως θα εξακολουθεί να πραγματοποιεί ελέγχους όσο της επιτρέπει και της επιβάλλει ο θεσμικός της ρόλος.

Για το κόστος των υπηρεσιών η συντονιστική επιτροπή είχε καταγγείλει την κα Μακρή ότι έχει παραποιήσει τα στοιχεία και έχει συνάγει αυθαίρετα συμπεράσματα μιλώντας για κόστος ανά ασθενή στα 15.000 ευρώ. Διευκρινίζοντας η υφυπουργός αναφέρει:

«Το κόστος των υπηρεσιών, σύμφωνα και με τα στοιχεία που η συντονιστική επιτροπή επικαλείται, επισημαίνει η κα Μακρή είναι κατά τι μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ που εκείνη είχε αναφέρει ανέφερα εγώ. Συγκεκριμένα: 2.700 ευρώ, που και εκείνοι αναγνωρίζουν ότι κοστίζει στα Οικοτροφεία ο κάθε ασθενής το μήνα, επί 6 μήνες, είναι 16.500 ευρώ».

Ακόμη σύμφωνα με την υφυπουργό ο αριθμός του μισού εκατομμυρίου πράξεων που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, είναι υπερβολικός και ύποπτος και θα διερευνηθεί και περαιτέρω.

Τέλος η κα Μακρή δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι από τον έλεγχο των δομών αυτών, δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή  οι έχοντες διαχρονικά ασυλία τονίζει ότι αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη.