Αυτά είναι τα 9 λάθη που κάνουμε σε μια συνέντευξη για δουλειά

23-01-2017

Σήμερα με τα ποσοστά της ανεργίας να έχουν φτάσει στα ουράνια υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να βρουν δουλειά και δεν τα καταφέρνουν. Πάνε από το ένα interview στο άλλο και πάλι δεν μπορούν να πάρουν μια θετική απάντηση. Τι φταίει; Τι κάνουν λάθος; Ειδικοί τονίζουν τα 9 λάθη που συνήθως κάνουμε σε μια συνέντευξη για δουλειά.

Η Kirstie Mackey είναι ειδική για διαχείριση ανθρωπίνων ικανοτήτων και σχέσεων. Και εκθέτει τις 9 λάθος κινήσεις που μπορεί να μας κοστίσουν μια θέση εργασίας σε ένα interview.
Ποιες είναι αυτές λοιπόν;

1. Δεν έχετε κάνει σωστή έρευνα
Απλά κάντε έρευνα, πριν πάτε στη συνέντευξη, ώστε να γνωρίζετε απόλυτα τι περιλαμβάνει η θέση που διεκδικείτε.

2. Προσπαθείτε υπερβολικά να επιδείξετε τη γνώση και τις ικανότητες σας
«Είναι φυσικό να θέλετε να εντυπωσιάσετε στη συνέντευξή σας, αλλά να θυμάστε ότι επιδεικνύοντας πάρα πολύ τον εαυτό σας είναι πιθανό αυτό τελικά να σας κοστίσει. Αντί να επιδεικνύετε συνεχώς τα επιτεύγματα σας, γιατί δεν κάνετε κάτι ώστε ν’ αφήσετε την τελευταία εντύπωση, όπως με το να δώσετε ένα δείγμα της δουλειά σας ή κάτι σχετικό με αυτό που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τον άνθρωπο που σας παίρνει τη συνέντευξη;» λέει η Mackey.

3. Δεν κάνετε ερωτήσεις
«Mε το να ρωτάτε και εσείς σχετικές και εύστοχες ερωτήσεις, δείχνετε ότι σας ενδιαφέρει η δουλειά και ότι είστε επικεντρωμένοι σε αυτό που θέλετε. Επιπλέον, όσο περισσότερο μετατρέπετε μία συνέντευξη σε μία συζήτηση, τόσο περισσότερο αισθάνεστε χαλαροί και ικανοί να αντεπεξέλθετε σ’ αυτή», συμβουλεύει η Mackey.

4. Δεν δείχνετε ενδιαφέρον προς τον άνθρωπο που κάνει τη συνέντευξη
Κακά τα ψέμματα, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που κάνουν τις συνεντεύξεις επιλέγουν ανθρώπους που μπορούν να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους.

5. Γεμίζετε το βιογραφικό σας με ψεύτικα «επιτεύγματα»
«Είναι αυτονόητο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην λέτε ψέματα για τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας σε μια συνέντευξη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Kirstie Mackey και συμπληρώνει: «Οι εργοδότες είναι πιθανόν να μάθουν για αυτά όταν θα κάνουν ελέγχους στο ιστορικό σας, ή, ακόμα χειρότερα, στο μέλλον».

6. Δεν έχετε ντυθεί κατάλληλα
Ποτέ μην πάτε σε μία συνέντευξη βρώμικοι και απεριποίητοι!

7. Μιλάτε πολύ
Κάντε πρόβα τις πιθανές ερωτήσεις που μπορούν να σας κάνουν και προσπαθήστε να απαντάτε λακωνικά. Θα φαίνεστε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πιο επιβλητικοί.

8. Αιτιολογείστε γιατί είστε ιδανικοί για τη δουλειά
«Για κάθε δεξιότητα που ισχυρίζεστε ότι κατέχετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε και ένα λόγο για τον οποίο θα σας κάνει να είστε κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και προσπαθήστε να παραθέσετε στοιχεία που θα το ενισχύουν», προτείνει η Kirstie.

9. Γκρινιάζετε για τον τωρινό σας εργοδότη
«Είναι πιθανό να σας ζητηθεί ο λόγος που αφήσατε την τελευταία σας δουλειά – εκτός και αν είναι η πρώτη σας συνέντευξη – αλλά αυτό δεν αποτελεί ευκαιρία για να παραπονεθείτε για τον εργοδότη σας», επισημαίνει η Kirstie Mackey.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί μένουμε σε μια δουλειά που μισούμε;
Σεξ: Πως οι πολλές ώρες δουλειάς καταστρέφουν την σεξουαλική σας ζωή