Δύο χρόνια η αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού στο νοσοκομείο “Λαϊκό”

Γιατροί
05-04-2017

Έως και δύο χρόνια περιμένουν στην αναμονή οι νεφροπαθείς για μεταμόσχευση στο Τμήμα Μεταμόσχευσης και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο νοσοκομείο Λαϊκό, που θεωρείται το μεγαλύτερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταμοσχεύσεων νεφρών από ζώντες δότες!

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, το πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών στο νοσοκομείο. Τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια στο Λαϊκό μοιράζονται σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη να περιορίζονται σε μία την εβδομάδα. Στις περιπτώσεις που βρίσκεται συμβατός νεφρός από πτωματικό δότη, οι μεταμοσχεύσεις διενεργούνται μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία  του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) : το 2016 έγιναν μόλις 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και άλλες 49 από ζώντα δότη. Η λίστα αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση νεφρού αριθμεί 1.200 ασθενείς ενώ τα Τμήματα Μεταμόσχευσης στο ΕΣΥ είναι μόλις πέντε (Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου και Ιωαννίνων).

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΜ, σήμερα υπάρχουν για την Αττική τουλάχιστον 50 νεφροπαθείς που έχουν «εξασφαλίσει» τον συγγενή ζώντα δότη τους και έχουν λάβει ημερομηνία μεταμόσχευσης το τέλος του 2018! Σημειώνεται ότι κάθε νεφροπαθής που δεν μεταμοσχεύεται, παρότι έχει βρεθεί το μόσχευμα, και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κοστίζει τουλάχιστον 60.000 ευρώ τον χρόνο στο κράτος.