Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας για την επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης

21-04-2018

Συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας λόγω της επανεμφάνισης της αφρικανικής σκόνης. Επικαλούμενο ενημέρωση  από το δίκτυο μετρήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος,  τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών , αναφέρει ότι  οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 θα κυμανθούν σε  μέτρια έως υψηλά επίπεδα (76-150 μg/m3  ), λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

 Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10):

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3

 Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα , καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

 Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 101-150 μg/m3

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό