Ζουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι που φροντίζουν άλλους

28-12-2016

Πολλοί ηλικιωμένοι αναγκάζονται από τις συνθήκες να φροντίζουν άλλους ανθρώπους. Αυτό κυρίως συμβαίνει με τα εγγόνια, όταν τα παιδιά τους δουλεύουν. Τώρα, έρευνα δείχνει πως οι όταν οι παππούδες κρατάνε περιστασιακά τα εγγόνια τους, μπορεί να κερδίζουν ακόμα και πέντε έξτρα χρόνια ζωής, ενώ η φροντίδα μη συγγενών μπορεί να τους χαρίσει τρία χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 500 εθελοντές ηλικίας 70 έως 103 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Evolution and Human Behaviour έδειξαν πως όσοι ηλικιωμένοι φρόντιζαν περιστασιακά τα εγγόνια τους είχαν κατά 37% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους την επόμενη 10ετία σε σύγκριση με όσους δεν τα φρόντιζαν ή γενικώς δεν φρόντιζαν ποτέ κανένα άλλο άτομο.

Στην πραγματικότητα, έπειτα από δέκα χρόνια παρακολούθησης ήσαν ακόμα ζωντανοί σχεδόν οι μισοί ηλικιωμένοι που κρατούσαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα εγγόνια τους, γράφουν οι ερευνητές

Επιπλέον, οι μισοί από τους άτεκνους ηλικιωμένους οι οποίοι φρόντιζαν άλλα άτομα, επέζησαν επί 7 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.

Βέβαια, τα ευρήματα αυτά δεν αφορούν όσους έχουν υπ’ ευθύνη τους την αποκλειστική φροντίδα άλλων ατόμων. Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ στρεσογόνο.

 

Αντιθέτως, απ’ όσους δεν φρόντιζαν κανένα άλλο άτομο οι μισοί είχαν πεθάνει μέχρι να κλείσει η πρώτη πενταετία και η μέση επιβίωση γι’ αυτή την ομάδα εθελοντών ήταν μόλις 4 χρόνια έπειτα από την έναρξη της μελέτης.

«Ασφαλώς η φροντίδα άλλων ατόμων δεν είναι πανάκεια για τη μακροζωία, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία συνηγορούν πως η προσφορά χείρας βοηθείας ασκεί θετικές επιδράσεις στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραλφ Χέρτβιγκ, από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης Μαξ Πλανκ, στο Βερολίνο.

«Ωστόσο η βοήθεια αυτή δεν πρέπει να είναι πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, διότι τότε είναι εξαιρετικά στρεσογόνος και ασκεί αρνητικές επιδράσεις στην ψυχοσωματική υγεία, όπως έχουν δείξει προγενέστερες μελέτες».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα εγγόνια κρατούν τις γιαγιάδες το μυαλό των γιαγιάδων νέο