Άνοια: Πως οι καλές οικογενειακές σχέσεις απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης

04-05-2017

Το να έχουμε καλές σχέσεις με  τους συγγενείς μας κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και σίγουρα πιο ευχάριστη. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συγγενείς με τους οποίους τα πηγαίνουμε καλά και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Φαίνεται όμως πως οι καλές οικογενειακές σχέσεις βοηθούν και στην αποφυγή της άνοιας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στην Βρετανία μελέτησαν στοιχεία που είχαν συλλεχθεί την περίοδο 2002-2012 και αφορούσαν πάνω από 10.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 50 ετών και άνω. Όλοι ήταν ελεύθεροι άνοιας όταν εγγράφηκαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της οικογενειακής σχέσης στον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια περιγράφοντας αναλυτικά την υποστήριξη που ελάμβαναν ή όχι, από τουλάχιστον μια βασική τους σχέση, όπως με τα ενήλικα παιδιά τους, του συντρόφους, τους φίλους και/ή τους στενούς συγγενείς, όπως ξαδέρφια, αδέρφια, γονείς και/ή εγγόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease. Έδειξαν πως οι ηλικιωμένοι που έχουν σχέση κατανόησης και υποστήριξης με τα ενήλικα παιδιά τους είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια
Το αντίθετο ισχύει όταν υπάρχει μια κακή σχέση με τα παιδιά και τον/την σύντροφο και άλλα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

 

Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονταν ανά διετία και παράλληλα οι ερευνητές κατέγραφαν όλες τις νέες περιπτώσεις άνοιας, ενώ αξιολογούσαν και τις κοινωνικές σχέσεις από αρνητικές έως θετικές σε μια κλίμακα από το 1 έως το 4.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, το 3,4% των συμμετεχόντων (190 άνδρες και 150 γυναίκες) είχαν εκδηλώσει κάποια μορφή άνοιας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι ελάμβαναν υποστήριξη από τα ενήλικα παιδιά τους είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Για κάθε μια μονάδα αύξησης της υποστήριξης από τα παιδιά ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν κατά μέσο όρο κατά 17%. Και ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 31% για κάθε μονάδα αύξησης του σκορ αρνητικής κοινωνικής υποστήριξης.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η κοινωνική υποστήριξη προάγει τις υγιεινές συμπεριφορές, όπως μια δραστήρια ζωή, ενώ μια αρνητική σχέση αποθαρρύνει τις καλές επιλογές ενώ προκαλεί και στρες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Πως το τσάι μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας