Κατάθλιψη: Πάσχει μία στις τέσσερις έφηβες Βρετανίδες

21-09-2017

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως μια νέα κοπέλα στην εφηβεία που έχει όλη την ζωή μπροστά της θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα της κατάθλιψης. Κι όμως! Πολλές Βρετανίδες στην εφηβεία φαίνεται πως δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου και δεν αντέχουν την πίεση και το άγχος που τους προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα με τίτλο Millennium Cohort Study έγινε με βάση στοιχεία για περισσότερα από 10.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 2000-01 χρησιμοποιήθηκαν από το University College London και το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη Βρετανία. 

Όταν τα παιδιά ήταν ηλικίας τριών, πέντε, επτά, 11 και 14, οι ειδικοί ρώτησαν τους γονείς για την ψυχική υγεία των παιδιών τους αλλά και τη γενική συμπεριφορά τους.
Όταν τα παιδιά έφταναν τα 14 τους χρόνια, οι ειδικοί τους έθεταν διάφορες ερωτήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν έπασχαν από κατάθλιψη ή όχι.

Σύμφωνα με την έρευνα το 24% των 14χρονων κοριτσιών και το 9% των αγοριών αυτής της ηλικίας πάσχουν, διαπιστωμένα, από κατάθλιψη.
Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια παρουσίαζαν παρόμοια επίπεδα συναισθηματικών προβλημάτων στην παιδική ηλικία. Αλλά μόλις «πλησίαζαν» την εφηβεία, τα κορίτσια ήταν πιο επιρρεπή σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τα παιδιά από τις πλουσιότερες οικογένειες ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την κατάθλιψη από τους φτωχότερους συνομηλίκους τους.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τα αγόρια όλων των ηλικιών είχαν μεγαλύτερα προβλήματα συμπεριφοράς από τα κορίτσια.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Praveetha Patalay δήλωσε: «Σε άλλη έρευνα, έχουμε επισημάνει τις αυξανόμενες δυσκολίες ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σήμερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές και αυτή η μελέτη επισημαίνει περαιτέρω τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κατάθλιψης».

Όπως δήλωσε ο Dr. Marc Bush, της ΜΚΟ YoungMinds «γνωρίζουμε ότι τα έφηβα κορίτσια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο εύρος πιέσεων, συμπεριλαμβανομένου του στρες στο σχολείο, των προβλημάτων εικόνας του σώματος, του εκφοβισμού και της πίεσης που δημιουργούν τα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Τα δύσκολα βιώματα στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του πένθους, της ενδοοικογενειακής βίας ή της αμέλειας, μπορούν επίσης να έχουν σοβαρό αντίκτυπο, συχνά, για αρκετά χρόνια αργότερα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο
Κατάθλιψη: Πως τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο στους άντρες