Εγκυμοσύνη: Αυτοί είναι οι παράγοντες που την κάνουν υψηλού κινδύνου

16-02-2018

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ευχάριστη για την γυναίκα η οποία περιμένει να κρατήσει το μωρό της στην αγκαλιά της. Είναι επίσης όμως και μια περίοδος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν είναι αρκετά. Πότε, αλήθεια, μια εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου;

Στόχος πάντοτε είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη «διαδρομή» τους εννέα αυτούς μήνες και η συνολική υγεία μητέρας και εμβρύου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η εξέλιξη της εγκυμοσύνης δεν είναι ομαλή. Μπορεί για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο μαιευτήρας χειρουργός- γυναικολόγος, κ. Νικόλαος Σκαρτάδος, να υπάρξει νοσηρότητα ή και θνησιμότητα του εμβρύου ή να εκδηλωθούν άλλα προβλήματα που να «επιβάλλουν» τοκετό με καισαρική.

«Οι επιπλοκές μπορεί να είναι αρκετές και αν οφείλονται σε παράγοντες που προϋπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη, τότε θα θεωρήσουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τοκετό από υποψήφια μητέρα υψηλού κινδύνου» λέει ο ειδικός.
Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες κινδύνου είναι τα προβλήματα υγείας της μέλλουσας μητέρας, όπως η υπέρταση στην κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση, η θρομβοφιλία, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και τα διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, που είναι απαραίτητο να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την εγκυμοσύνη.

Επίσης, παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία, με τον κίνδυνο να είναι σημαντικός εάν η γυναίκα μείνει έγκυος στην εφηβεία ή μετά την ηλικία των 35 ετών.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης παίζουν το σωματικό βάρος της γυναίκας αλλά και ο τρόπος ζωής της, ιδίως εάν χαρακτηρίζεται από τις βλαβερές συνήθειες του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.

«Χρυσός κανόνας είναι οι προληπτικές εξετάσεις πριν από την εγκυμοσύνη, προκειμένου να διαγνωσθούν έγκαιρα τα προβλήματα αυτά και να έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπισή τους και η μέλλουσα μητέρα να προχωρήσει απρόσκοπτα στη διαδικασία τεκνοποίησης», τονίζει ο κ. Σκαρτάδος. «Συγχρόνως» προσθέτει, «είμαι πάντα αισιόδοξος, πως μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη, μπορεί μεν να απαιτεί μια αυξημένη εγρήγορση τόσο της εγκύου, όσο και του γυναικολόγου της, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα αυτή μπορεί να εξελιχθεί θετικά και χωρίς προβλήματα τόσο για την ίδια, όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Με πόση δύναμη κλοτσάει το μωρό μέσα στην κοιλιά;