Έρευνα: Η εξάντληση των γιατρών κίνδυνος για την ζωή των ασθενών

03-12-2018

Οι γιατροί καλούνται να φέρουν εις πέρας εξαντλητικές 48 βάρδιες και να δουλεύουν νύχτες, γιορτές… Είναι λογικό οι γιατροί να αισθάνονται εξάντληση.Κι όταν αισθάνεσαι εξάντληση είναι εύκολο να κάνεις λάθη. Μόνο που στην ιατρική ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει ακόμα και ανθρώπινη ζωή.

Έρευνα της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε πως πάνω από τους μισούς γιατρούς της χώρας αισθάνονται εξάντληση.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Tait Shanafelt έχει βάλει σκοπό να βρει λύση στο πρόβλημα και να βοηθήσει τους γιατρούς να μπορούν απερίσπαστοι να συγκεντρωθούν στους ασθενείς τους.
Μάλιστα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford Medicine τον προσέλαβε για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

“Η λύση δεν είναι απλά να κοιμηθούν ή να χαλαρώσουν με γιόγκα” λέει ο Shanafelt. “Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα”, προσθέτει.
Και τι προτείνει; Οι διοικητές των συστημάτων υγείας να φτιάξουν οργανωτικά συστήματα που θα επιτρέπει στους γιατρούς να συναναστρέφονται σαν μια ανθρώπινη κοινότητα και να αφαιρεί τις πηγές άγχους που τους κάνει αναποτελεσματικούς.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, πάνω από δέκα στους εκατό γιατρούς έχουν παραδεχτεί πως έχουν κάνει ένα μεγάλο ιατρικό λάθος τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί οι γιατροί πιέζονται να κάνουν γρήγορες διαγνώσεις