Push ups: Μπορουν να μαρτυρήσουν την κατάσταση της καρδιάς σας

18-02-2019

Αν θέλει κανείς να μετρήσει την κατάσταση της υγείας της καρδιάς του δεν έχει παρά να κάνει μερικά πους απς. Όσο λιγότερα τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να εμφανίσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα και να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα επόμενα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία για 1.104 άνδρες πυροσβέστες με μέση ηλικία 40 ετών. Οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα είχαν κάνει πουσάπ (στο γραφείο του γιατρού, οπότε δεν ετίθετο θέμα να «κλέβουν»).
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν σε βάθος δεκαετίας και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 37 καρδιαγγειακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.ά.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.
Ο επικεφαλής της έρευνας Justin Young και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ο αριθμός των πουσάπ ήταν πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για τα μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη καλύτερος και από το τυπικό τεστ κόπωσης σε διάδρομο.

Ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακού περιστατικού μέσα στην επόμενη δεκαετία ήταν κατά μέσον όρο 96% μικρότερος μεταξύ των ανδρών που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 πουσάπ, σε σχέση με όσους δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από δέκα.
Για όσους έκαναν 11 ως 20 πουσάπ, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μικρότερος κατά 64%, ενώ όσοι μπορούσαν να κάνουν 21 έως 30 πουσάπ είχαν περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερα από δέκα.

Είναι η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει τα πουσάπ ως «εργαλείο» ιατρικής πρόγνωσης – κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες.

«Η χρήση των πουσάπ μπορεί να αποτελέσει μια δωρεάν και απλή μέθοδο για να αξιολογηθεί η λειτουργική ικανότητα κάποιου και να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, επειδή πολλά τεστ διαφέρουν στα αποτελέσματά τους και είναι πολύ ακριβά και χρονοβόρα, ενώ τα πουσάπ μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα λεπτό» δήλωσε ο Γιανγκ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Πως μας κάνει καλό έστω και μερικά λεπτά ανέβασμα στις σκάλες