Yπόθεση Novartis: Αρχειοθετήσεις και στροφή σε μη πολιτικά πρόσωπα

01-05-2019

Εξελίξεις στην υπόθεση Novartis αναμένονται τις επόμενες ημέρες, μετά την αρχειοθέτηση για τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα. Ήδη η υπόθεση έχει κλείσει για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Αλέξανδρο Λυκουρέντζο, ενώ «ανοιχτή» παραμένει προς το παρόν για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τον επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάριο Σαλμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Μαΐου οι εισαγγελείς Διαφθοράς θα αποστείλουν κλήση στον Ανδρέα Λοβέρδο στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τη Novartis. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί πλήρη και άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης, ενώ αρνείται την κατηγορία περί δωροδοκίας, και έχει επιφυλαχθεί για το σύνολο των χειρισμών της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, προς το αρχείο φαίνεται ότι οδεύει και το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην υπόθεση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες δεν απέδωσαν ευρήματα και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τον πρώην πρωθυπουργό, εξέλιξη που θα ανακοινωθεί έως την ερχόμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, πράξη αρχειοθέτησης φαίνεται ότι ετοιμάζει η Εισαγγελία Διαφθοράς και για τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Από τις έρευνες, πληροφορίες αναφέρουν, δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό που να συνδέει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την υπόθεση της Novartis.

Το επόμενο διάστημα αρχίζει η παροχή εξηγήσεων και από μη πολιτικούς. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την πρωτομαγιά, οι πρώτοι πέντε, μέλη επιτροπών που αποφάσιζαν για τα φάρμακα και ένας ιδιοκτήτης μιας διαφημιστικής εταιρείας, θα περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς για να δώσουν εξηγήσεις για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για απιστία.