Η «κρυφή» αξία του πλαστικού στην υγεία

09-10-2019

Πολύτιμα έχουν αποδειχθεί για το σύστημα υγείας τα πλαστικά είδη,  από εξαρτήματα του νοσοκομειακού εξοπλισμού έως αναπόσπαστα κομμάτια τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Θα φανταζόσασταν ποτέ μια νοσοκόμα να σας παίρνει αίμα με γυμνά χέρια και χωρίς σύριγγα; Ασφαλώς και όχι.

Από τα γάντια μιας χρήσης και τα τσιρότα μέχρι τις αποστειρωμένες σύριγγες και τις τεχνητές καρδιακές βαλβίδες, το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, χωρίς τα πολυάριθμα φαρμακευτικά προϊόντα από πλαστικό.

Χάρη στις εξαιρετικές ιδιότητες φραγμού και την προστασία που προσφέρει από τις μολύνσεις, το πλαστικό αποτελεί από τα πλέον σημαντικά υλικά στο χώρο της υγείας.

Με τις συνεχείς καινοτομίες στον τομέα, τεχνολογικά επιτεύγματα όπως μια τεχνητή πλαστική καρδιά και 3D τεχνητά μέρη του σώματος δεν φαντάζουν και τόσο μακριά στο μέλλον.

Πόσο σημαντικό είναι το πλαστικό στην υγεία;

Το πλαστικό είναι ευρέως διαδεδομένο στον τομέα της υγείας.

Στις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς, για παράδειγμα χρησιμοποιούνται πλαστικοί καθετήρες για την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ορθοπεδικές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν, να ευθυγραμμίζουν ή να υποστηρίζουν ένα μέρος του σώματος, είναι επίσης κατασκευασμένες από πλαστικό, όπως και τα τεχνητά μέλη.

Η χρήση του πλαστικού στην όραση και την ακοή

Οι παθήσεις των ματιών ή οι χρόνιες φλεγμονές, όπως για παράδειγμα η διάβρωση του κερατοειδούς, μπορούν συχνά να βλάψουν την όραση. Λύση σε δεκάδες ανθρώπους δίνει ο τεχνητός κερατοειδής που είναι κατασκευασμένος από ειδική σιλικόνη και μπορεί να αποκαταστήσει την όραση.

Το πλαστικό βελτιώνει ακόμη την καθημερινότητα και των ατόμων που υποφέρουν από βαρηκοΐα. Ένα πλαστικό εμφύτευμα μετατρέπει τους ακουστικούς παλμούς σε ηλεκτρικούς, παρακάμπτει τα κατεστραμμένα κύτταρα και διεγείρει άμεσα το ακουστικό νεύρο.

Τα χάπια – κάψουλες επιπλέον, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να απελευθερώνουν τα δραστικά συστατικά τους την κατάλληλη στιγμή.

Η αξία του πλαστικού στην υγεία δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στην ιατρική. Οι πλαστικοί σωλήνες για παράδειγμα, συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, επιτρέποντας τη μεταφορά και τη διανομή καθαρού νερού.

Η ΕΕ μάλιστα διαθέτει το πιο πολύπλοκο και πλήρες σύνολο διατάξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τη δημόσια προστασία.

Η βιομηχανία του πλαστικού συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της και για αυτόν το λόγο, πριν οποιοδήποτε προϊόν φτάσει στον καταναλωτή, έχει ελεγχθεί μεθοδικά για την ασφάλειά του.

Τι συμβαίνει μετά τη χρήση;

Η ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση του πλαστικού στη ζωή μας, αποδίδει όπως είναι λογικό μεγάλη ποσότητα αποβλήτων.

Η ανακύκλωση είναι η μόνη λύση μετά τη χρήση των πλαστικών προϊόντων.

Πώς θα γίνει αυτό; Εισάγοντας την κυκλική οικονομία στην καθημερινότητά μας.

Επαναχρησιμοποιώντας, επισκευάζοντας και ανακυκλώνοντας τα πλαστικά γίνεται βιώσιμη χρήση τους και παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον.

 

Διαβάστε επίσης:

To κατσικίσιο γάλα είναι πιο θρεπτικό από το αγελαδινό;