Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και γιατρών για τους “εθελοντές γιατρούς”

24-11-2020

Την ώρα που δίνεται μάχη στις ΜΕΘ και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του, «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης για τη συμμετοχή των πρώτων στην ενίσχυση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID 19.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε απογοητευτική την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μόνο 8 δηλωσαν «παρών»!

Τα ίδια στοιχεία επικαλέστηκε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «επιστράτευση» των ιδιωτών γιατρών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στην αντεπίθεση οι  γιατροί

 Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου σύμφωνα με τον οποίο οι «ιατροί που ζήτησαν να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στη Θεσσαλονίκη είναι 170. Στην Αθήνα 20, στη Λάρισα 25 και αντίστοιχα σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας».

Σε μία οξύτατη ανακοίνωση ο κ. Εξαδάκτυλος κάνει λόγο για «μια οκτάβα λάθη» επισημαίνοντας πως «η ατυχής δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προήλθε μέσα στην αγωνία για τη λήξη εντός 8 ημερών του lockdown. Γι’ αυτό και απαιτούμε άμεσα την ανάκλησή της».

Αύξηση των δαπανών για την Υγεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2021 καταγράφει αύξηση των δαπανών  για την υγεία. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ το 2020, σε σχέση με το 2019 (αύξηση περί το 20%). Σχεδόν το σύνολο της αύξησης (786 εκατ. ευρώ) οφείλεται σε δαπάνες σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοντοζαμάνης: “Θα επιβραβεύσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τον αγώνα του στην πανδημία”