γραφικό που δείχνει πως είναι ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πως θα βεβαιωθείτε ότι τον περάσατε χωρίς να το καταλάβετε

Ο κορωνοϊός, όπως κάθε άλλη νόσος, έχει ορισμένα συμπτώματα. Μόνο που μερικά μπορεί να μας μπερδέψουν και να μας κάνουν να αμφιβάλουμε πως πρόκειται για κορωνοϊό. Φυσικά, ορισμένοι αναρωτιούνται αν πέρασαν κορωνοϊό, χωρίς να το καταλάβουν.

Μπορεί να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από το φονικό ιό. Ένα κρυολόγημα, ένας ξερός βήχας, μια γαστρεντερίτιδα, ακόμη κι ένας πονόλαιμος ήταν αρκετά για να μας κάνουν να αγωνιούμε, μήπως τελικά έχουμε κολλήσει.

Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε με 100% βεβαιότητα εάν κάποια συμπτώματα που ενδεχομένως κάποιος αντιμετώπισε ήταν κορωνοϊός. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν αν μολύνθηκε και το ξεπέρασε χωρίς να το αντιληφθεί.

Κορωνοϊός: Τα σημάδια

  • Γερό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα της Covid-19 μοιάζουν πολύ με μιας απλής ίωσης με μόνη διαφορά τη διάρκεια που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δυο εβδομάδες.
  • Δύσπνοια. Μια λοίμωξη του αναπνευστικού είναι από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της Covid-19.
  • Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική επίπτωση της Covid-19 καθώς για τους περισσότερους ήταν και πρωτόγνωρη. Σχεδόν 8 στους 10 από όσους νόσησαν από κορωνοϊό εκδήλωσαν αυτό το σύμπτωμα και μάλιστα σε πολλούς από αυτούς κράτησε για πολλούς μήνες μετά την ίαση.
  • Αίσθημα κόπωσης. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι ακόμα και μετά από ένα γεμάτο 8ωρο ύπνου και ταυτόχρονα νιώθετε πιασμένοι, είναι ένα ακόμα σημάδι του κορωνοϊού. Αυτό το σύμπτωμα επίσης μπορεί να κρατήσει εβδομάδες μετά την ίαση.
  • Διάρροια. Τα γαστρεντερολογικά προβλήματα δεν συνδέονται άμεσα με την Covid-19, όμως αρκετοί ασθενείς υπέφεραν από διάρροια ως παράπλευρο σύμπτωμα και ειδικά μαζί με συμπτώματα του αναπνευστικού.
  • Επίμονος βήχας χωρίς φλέγμα. O ξηρός βήχας που κρατάει έως και μια εβδομάδα είναι σημάδι μόλυνσης από κορωνοϊό.
  • Κόκκινα μάτια. Εκτός από το αναπνευστικό, ο κορωνοϊός προσβάλει και τα μάτια γι’αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ακουμπάμε τα μάτια με τα χέρια μας

Τα self test, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό που πραγματοποιείται με ταχείς ρυθμούς, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του εφιάλτη, ωστόσο ο κίνδυνος, παραμονεύει και καλούμαστε να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Νέο τεστ προβλέπει ποιοι θα νοσήσουν βαριά

In this article